Det var i samband med att ett statligt ombud använde ordet "lapp" under Girjasrättegången som Sofia Jannok lyfte frågan.
– Det finns ingen anledning att kalla det för Lapporten. Dels har man underkänt det riktiga namnet som de första människorna har satt på den här dalgången, dels har man satt ett namn som har ett skällsord för folket som har levt där i alla tider. Det är ju så många fel så det finns ju inte. Det är väl på sin plats att städa undan lite, sa hon då till SVT.
Men Lennart Dehlin tyckte namnet borde bevaras.
– Det här är ju namn som ingår i det materiella kulturarvet som vi är satta att skydda och bevara. Det skulle innebära en historierevision om man skulle vidta de här åtgärderna. Då skulle man låtsas som att de här namnen inte skulle ha funnits någon gång i så fall, sa han till SVT.
Efter det kritiserades Lennart Dehlin av en person, som menade att hans åsikter var "ur synk med samtiden", och tyckte att det samiska namnet Tjuonavagge i stället bordet användas.
Nu har han svarat.
Han skriver att namnet Lapporten finns utsatt på Svenska turistföreningens fjällkarta från 1962, men att det är äldre än så.
– Då Nordisk familjebok redan för mer än 100 år sedan hävdar att Lapporten är en gängse beteckning på Tjuonavagge, så finns fler möjliga förklaringar till namnets uppkomst. Den tidigaste är att namnet kommit söderifrån med rallarna eller ingenjörerna som byggde Malmbanan i slutet av 1800-talet. Den andra förklaringen är att den begynnande fjällturismen är med och skapar namnet på den signifikanta naturformationen. Möjligen kan man även söka bakgrunden till namnet hos de vetenskapsmän som under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet genomförde geologiska undersökningar i området, och jag tänker då främst på Fredrik Svenonius och Axel Hamberg. Två tongivande profiler inom geologin vid förra sekelskiftet. l samtliga fall borde naturformationen i sig och att man på något sätt associerat denna med en port, samt det faktum att samerna hade sin vandringsled genom dalen, ha varit produktiva faktorer till namnbildningen. I det första fallet med Malmbanan kan namnet även jämföras med Norrlandsporten som avser en dalgång där Norra stambanan drar fram i en dalsänka mellan Holmsveden och Lilltjära i Bollnäs kommun. När Oscar II följde med på premiärturen på den nyöppnade banan ska ha yttrat: "Denna plats ska hädanefter kallas Norrlandsporten", skriver han bland annat.
Han kommenterar däremot inte namnets lämplighet.