Får man lämna barnet på dagis när man är ledig?

Det finns regler för när barnen får lämnas på förskolan men vad är det egentligen som gäller när man är ledig?

Tydligare regler. Lena Rova är barnskötare på Jökelns förskola i Kiruna där de har skickat ut ett brev till föräldrarna i vilket de förtydligar vilka regler som gäller för när man får ha barnen på förskolan.

Tydligare regler. Lena Rova är barnskötare på Jökelns förskola i Kiruna där de har skickat ut ett brev till föräldrarna i vilket de förtydligar vilka regler som gäller för när man får ha barnen på förskolan.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2015-05-11 09:12

 LÄS MER:  Föräldrar efterlyser tydligare regelverk.

 LÄS MER:  Så tycker andra föräldrar – vad är din åsikt?

Barn bosatta i Sverige har rätt till förskola men regelverket ser inte alltid likadant ut på olika förskolor. Lagen säger att barnen ska erbjudas förskola med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier.

– Det finns regler för barns vistelsetid på förskolan men det har varit lite si och så med det. Barnen har kunnat vara här trots att föräldrarna har lediga dagar, säger Lena Rova som är en av pedagogerna på Jökelns förskola i Kiruna.

På flera förskolor i Kiruna har har pedagogerna skickat ut en skrivelse till föräldrarna, i vilken man understryker reglerna för barnets vistelsetid. Barn som inte har rätt till allmän förskola ska inte vistas på förskolan då föräldrarna är lediga. Har barnet däremot rätt till allmän förskola så får barnet vistas på förskolan 15 timmar per vecka, trots att föräldrarna är lediga. 15 timmar gäller även för föräldralediga och arbetssökande föräldrar.

– Vi skapade inga nya regler så som många tror utan vi tog fram de regler som gäller och förtydligade dem, säger Lena Rova.

Diskussionerna har varit många och det finns föräldrar som anser att det är en rättighet att lämna sina barn på förskolan då de betalar för barnomsorg på heltid.

– Många har haft sina barn så i flera år och har byggt upp ett liv kring den lediga tiden och det förstår jag. Det är inget fel på föräldrarna utan det kanske är vårt eget fel att vi inte har varit tydligare, säger Lena Rova.

Personalen på förskolan har inte heller velat ta upp frågan av rädsla för att möta kritik från arga föräldrar.

– Ingen vill göra fel så nu kanske man tänker o efter att vi har förtydligat vad som gäller, säger Lena Rova.

Men vad gäller då för skiftarbetande föräldrar som exempelvis avslutar sitt nattskift, får de lämna barnen på förskolan trots att de är lediga resten av dagen? Ja, det menar man går att lösa med avtal om hur vistelsetiden ska se ut.

– De barnen ska få komma på måndag morgon, självklart måste föräldrarna få sova. Sådant reglerar vi enkelt i avtalet.

Reglerna kan tillämpas på olika sätt i olika kommuner men i faktarutan till höger kan du läsa vad Skollagen säger om förskolan och vilka minimikrav som lagen ställer på kommunens barnomsorg.

Så säger lagen

Skollag (2010:800)

8 kap, Förskola

3 § Barn som är bosatta i Sverige och som inte har börjat i förskoleklassen eller i någon utbildning för fullgörande av skolplikten ska erbjudas förskola enligt vad som anges i 4-7 §§. Förskola behöver dock inte erbjudas under kvällar, nätter, veckoslut eller i samband med större helger.

4 § Barn ska från och med höstterminen det år barnet fyller tre år erbjudas förskola under minst 525 timmar om året, om inte annat följer av 5-7 §§.

5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

6 § Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om