Idag är 13 av 84 elever på el- och energiprogrammet tjejer. Det kan låta lite men faktum är att genomsnittet i Sverige bara är fyra procent, vilket skulle motsvara knappt fyra tjejer. Med det tillhör man toppen i Sverige och därför var representanter från Skolverket på besök under tisdagen för att informera sig om skolans framgångsrecept.
– Ett av våra uppdrag är att titta på hur vi kan motverka traditionella könsmönster när det gäller valen, säger Gunilla Rooke, undervisningsråd på Skolverket.
Skolverket har nationella programråd för alla yrkesprogram och där ingår bland annat representanter från respektive branschorganisation. Även inom branschen är man mån om att försöka ha en jämn könsfördelning.
– Vi har tittat på statistik och där sticker Hjalmar Lundbohmsskolan ut positivt och då främst el- och energiprogrammet, säger Paula Starbäck, undervisningsråd på Skolverket.
Från skolans sida arbetar man aktivt med att få fler tjejer att söka till yrkesprogrammen och bäst går det alltså för el- och energiprogrammet. Tjejerna på programmet fungerar som ambassadörer och gör att fler tjejer vågar söka. Dessutom får skolans tankesätt stöd från branschen.
– Vi siktar på en 50/50-fördelning men det kan vara svårt att uppnå. Nu har vi dessutom fått med oss företagen och de har sett fördelarna med att ha en jämn fördelning, säger Anders Notström, lärare på el- och energiprogrammet och fortsätter:
– Det visar sig att man får en bättre gruppdynamik när det är blandat tjejer och killar.