I den förstudie om vård och omsorg i Kiruna som vårdkonsulten HCM har tagit fram beskrivs ett arbetssätt med en gemensam nämnd där representanter från både landstinget och kommunen ingår. I förstudien, som även blir samrådsgruppens remissvar till landstingets närsjukvårdsutredning, finns många likheter med hur man arbetar inom projektet Tiohundra i Norrtälje.
- Vi har fått de här åren för att göra skillnad för skattebetalarna. De ska märka av att det blir en bättre samordning mellan kommunens äldre- och handikappomsorg och den hälso- och sjukvård som också ligger hos kommunerna och landstingets hälso- och sjukvård, säger Tiohundras förvaltningschef Karin Thalén och fortsätter:
- Det är rätt grannlaga att ta sig igenom vårdens och omsorgens olika organisationer för både sjuka och deras anhöriga.
Bättre sjukvårdsresurser
På det senaste sammanträdet fick kommunstyrelsen information av representanter från socialförvaltningen i Norrtälje och från Stockholms läns landsting. I Norrtälje hade de förvisso lite större problem med den kommunala omsorgen än vad Kiruna har så deras modell kommer inte att kopieras rakt av.
- Vi vill i så fall gå in i det här av den anledningen att vi tror att vi ska få bättre sjukvårdsresurser om vi gör det här, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).
Möte med landstinget
Nu arbetar kommunledningen med att få till ett möte med landstingsledningen för att ta del av deras syn på det nya arbetssättet. Förra veckan var Kristina Zakrisson i kontakt med landstingsdirektören Gunnar Persson. Tanken är att ha ett möte med fler representanter än bara kommunal- och landstingsråd.
- Vi hoppas att vi kan verka för att så mycket verksamhet som möjligt blir kvar i kommunen. Det är syftet, annars finns det ingen anledning för oss att dra igång det här om vi inte tror att vi får behålla verksamheten vid sjukhuset, säger Kristina Zakrisson.