Until the end crew lockade en stor skara åskådare till sitt farfyllda dansnummer på cityscenen. Efteråt tog de sig god tid på att skriva autografer och fotas med fans som kom fram. Framgångarna i tv-programmet Talang har inneburit en stor förändring i deras liv, menar Edward Nguyen. Till hösten drar de igång kursverksamhet för danssugna i alla åldrar och de planerar också en ny show på folkets hus.
– Alla är välkommna, det spelar ingen roll om man är femtio eller fem år gammal, alla kan dansa, säger Edward Nguyen.
Until the end crew bildades 2010 och består av sju unga killar sju olika länder. Att dansa lärde de sig via filmklipp och genom att öva i en tvättstuga i Kiruna.
– Vi vill visa en annan bild av invandrare, nu ser folk oss som Kirunabor, säger Edward Nguyen.
I maj uppträdde dansgruppen Until the end crew på den antirasistiska Pamojafestivalen som anordnas i Kiruna.
Antirasism och gemenskap var ett genomgående samtalsämne på flera av festivalens aktiviteter. En bit bort från festivalområdet anordnar det relativt nystartade nätverket Kiruna mot rasism en picknick mot rasism. Gruppen startades efter EU-valet i våras och vill vara en motreaktion till den antirasim de ser växa i Sverige och Europa. Under festivalen har de delat ut flyers och pratat med besökarna.
– Vi kan inte bara sitta hemma och inte göra något när partier som kränker mänskliga rättigheter tar mer plats, den utveckling som vi ser är skrämmande, säger Sanna Poromaa Inga, från Kiruna mot rasism.
Gruppen har idag 330 medlemmar på facebook och förhoppningen är att de till hösten ska kunna starta upp workshops och samtal kring hur vardagsrasism ska bemötas.
– När vi ser en tydlig rasism i samhället växer också antirasismen, även i Kiruna. Det är bra att det finns alternativa protester, som att markera genom attvända ryggen mot Sverigedemokraterna, säger Sanna Poramaa Inga.
josefin.silverberg@kuriren.com