Fusket på LKAB var något som inte lämnade någon oberörd under tisdagen. På Kuriren.nu fullkomligt haglade kommentarerna in och många krävde också fuskarnas omedelbara avgång.
En person som Kuriren talade med hävdade att det inte alls var ovanligt med fusk och tycker att det är bra att fusket nu uppmärksammas på flera håll i media.
- Det är skattebetalarnas pengar som försvinner. Jag är inte det minsta förvånad över att den här skandalen kommer fram, säger personen som i nuläget vill vara anonym.
"Drabbar alla"
En annan som Kuriren talat med tror att fusket kan få konsekvenser även för dem som är skötsamma och arbetsvilliga.
- Det drabbar ju alla och hela LKAB. Nu blir det hårdare kontroller även för oss skötsamma.
LKAB:s personaldirektör Grete Solvang Stoltz vill åtminstone inte tro att något liknande har hänt tidigare och hon tror inte heller att något liknande kan pågå på andra avdelningar.
- I den här omfattningen, nej det tror jag inte. Det är klart att vi har kollat men det här är inte något vanligt förekommande. Jag ser det som ett unikt fall, säger Grete Solvang Stoltz.
Leder detta till hårdare kontroller på andra avdelningar?
- Det är klart att alltid när det har inträffat någonting så ser man över rutiner och liknande men någon form av kollektiv bestraffning är sällan en bra lösning. Det beror på vad utredningen visar på men jag tror absolut inte att det här är något som är frekvent förekommande hos oss. Därför betyder det att vi heller inte gör några jättestora förändringar i verksamheten ur det perspektivet, säger Grete Solvang Stoltz.
Tråkig historia
Kuriren har inte lyckats nå gruvtolvans ordförande Jan Thelin men han säger till Radio Norrbotten att hela historien är "tråkig, på gränsen till tragisk".
- Men vi vet inte hur mycket som stämmer, det pågår ju en utredning, säger han.
Thelin säger också att facket nu för "samtal men inga förhandlingar" med LKAB om det inträffade.
- Vår grundinställning är ju att vi måste värna våra medlemmar hur illa det än är. Men vi har ett ansvar som arbetstagare också och det finns gränser för hur mycket man kan töja på regelverket, säger Jan Thelin.
Han hänvisar till det personaldirektören Grete Solvang Stoltz sagt om den skala av bestraffningar som finns när arbetstagare bryter mot reglerna, från muntlig varning till avsked.
- Men var det här hamnar det vet vi inte nu, säger gruvtolvans ordförande.