Problemen startade för snart två år sedan i och med att mannen skickade anmälningar och falska uppgifter om Sami Marzouk till myndigheterna. Då levde Marzouk i en relation som gift, och mannen anmälde paret till socialtjänsten och migrationsverket. Sami Marzouk var vid den tidpunkten under utredning för uppehållstillstånd.
– Han ljög om mig och min bakgrund. Att jag hade varit våldsam mot min fru och hennes barn. Han anklagade mig till och med för att vara kriminell. Jag fick åka på intervjuer till myndigheterna och förklara allt. Det var mycket stressande för mig i den situationen, säger Marzouk.
Sami Marzouk jobbar inom äldreomsorgen i Kiruna. Han är ägare av en lägenhet och bil. Han har skapat sig ett liv i Sverige och vill leva ett normalt liv här. Men mannen, som är landsman till Marzouk har riktat in sig på honom, och det innebär många otrevliga överraskningar. Listan är lång över polisanmälningar som Marzouk tvingats göra. Det handlar om olaga hot, ärekränkning och förtal, ofredande och trakasserier. Med verbala hot om att döda honom, hot om att han ska "knulla hans mamma och syster" och falska beskyllningar, har stalkern skapat en otrygg tillvaro för Sami Marzouk.
– Han vill förstöra mitt liv. Han anmäler mig till myndigheter och han skriker åt mig på gatan. Hotar om att döda mig. Han spottar på min bil, visar fingret och häromdagen ställde han sig mitt på gatan när jag kom körande. När jag väjde undan sparkade han på bilen, säger Sami Marzouk.
Efter den händelsen tog Marzouk kontakt med Polisen ännu en gång. Den här gången för att söka kontaktförbud.
– Jag känner att han är helt inne i mitt liv. Jag känner honom inte, även om vi kommer från samma land, från början. Han har varit 15 år i Sverige och vet exakt hur systemet fungerar. Om jag anmäler honom så motanmäler han mig. Då står ord mot ord och Polisen kan inget göra. Polisen har förklarat att de behöver bevis. Men vad ska jag göra? Jag kan inte gå med en kamera hela tiden. Han vet hur han ska göra så Polisen inte kan göra något, säger Sami Marzouk.
Marzouk är noga med att poängtera att han tycker att Polisen bemött honom väl vid alla tillfällen men är ändå förtvivlad över situationen.
– Jag hittar ingen lösning. Jag anmäler, men det händer ingenting. Om jag gör något så får jag problem. Vad ska jag göra? Jag kanske måste flytta bort från honom till slut. Men är det rätt att jag måste flytta på grund av en person som trakasserar mig?
Fredrik Söderlind, utredare vid Polisen norra Lappland, kommenterar inte det specifika ärendet men säger generellt att den här typen av anmälningar är svårutredda och leder sällan till något åtal.
– Som i alla andra utredningar måste man kunna visa att brottet verkligen skett. Man måste kunna styrka brott. En person som utsätter någon annan för hot eller trakasserier vill ju inte ha vittnen. Så fort det finns vittnen så blir utredningsläget ett annat.
I det här fallet handlar det om att hotet levererats på gatan på ett annat språk än svenska. Går det att vittna om att man uppfattat att hot framförts på ett hotfullt sätt även om man inte förstår innehållet i det som sägs?
– Ja, om personerna uppfattar att det som uttalades i situationen gjordes på ett hotfullt sätt så kan det vara ett vittnesmål i en utredning, säger Fredrik Söderlind.