Hotas av gruvplaner

Tidigare i vår såg det ut som att Esranges ord vägde tungt men gruvbolaget Avalon minerals accepterade inte ett nej och överklagade till regeringen. Detta är något som oroar såväl samebyar som rymdnäring.

OROAD. Per-Anders Nutti är ordförande i Saarivuoma sameby och han tror att en eventuell gruva inom deras renskötselområde skulle innebära slutet för deras näring, åtminstone inom överskådlig framtid eftersom det delar samebyn på mitten.

OROAD. Per-Anders Nutti är ordförande i Saarivuoma sameby och han tror att en eventuell gruva inom deras renskötselområde skulle innebära slutet för deras näring, åtminstone inom överskådlig framtid eftersom det delar samebyn på mitten.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2013-08-26 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Ett australiensiskt prospekteringsföretag vill leta efter mineraler några mil nordost om Kiruna. Området ligger på gränsen mellan Talma och Saarivuoma samebyar och dessutom inom Esrange raketskjutfält.

– Vi har haft den här saken på gång ett par år och när vi väl fick reda på det för första gången så blev vi förskräckta, säger Saarivuomas ordförande Per-Anders Nutti och fortsätter:

– Man kan krasst säga att den skulle dela vår sameby i två delar på en gång. Det värsta scenariot skulle vara att många i vår sameby måste sluta med renskötsel.

Slut på raketuppskjutningar?

Även inne på Esrange darrar man en aning på manschetten i frågan som handlar om stora delar av framtiden inom svensk rymdverksamhet.

– Vi ser mycket allvarligt på det eftersom det är vårt raketnedslagsområde. Där landar våra raketer i fritt fall men också andra flygtester. Vi tål inte verksamheter av någon större omfattning för att vi ska kunna hålla säkerhetskraven, säger Mikael Viertotak, säkerhetsansvarig på Esrange.

Han är också orolig över att det skulle bli prejudicerande om regeringen gav Avalon minerals klartecken. Då skulle andra kunna använda sig av samma argument, menar han.

Det är det stora, i det närmaste obebodda landområdet på 6.000 kvadratkilometer nordost om Kiruna som är nyckeln till Esranges framgång, något man har använt sig av i snart 50 års tid.

– Uppsändningsverksamheten skulle det definitivt hota för vi har ingen annan sådan plats i Sverige där vi har ett landbaserat nedslagsområde. Den här platsen är unik, konstaterar Mikael Viertotak.

Kan inte samexistera

Esrange har överklagat det arbetstillstånd som Bergsstaten utfärdade i april. Nu ligger det ärendet hos Mark- och miljödomstolen samtidigt som gruvbolaget alltså har överklagat till regeringen.

– Min första tanke var att vi inte kan ha prospekteringsverksamhet av den här karaktären i vårt område. Vår verksamhet och deras verksamhet kan inte existera parallellt i den omfattningen som det är nu, säger Mikael Viertotak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om