Icehotel i topp bland länets restauranger

Restaurangguiden White guide har gjort recensioner av länets restauranger och flest poäng får Icehotel restaurant i Jukkasjärvi. Kuriren träffade köksmästaren Alexander Meier för att ta reda på varför.

ISTALLRIK. Alspånsrökt, honung- och enbärsgravat ankbröst med hjortron- och lingonchutney som serveras på en tallrik av is.

ISTALLRIK. Alspånsrökt, honung- och enbärsgravat ankbröst med hjortron- och lingonchutney som serveras på en tallrik av is.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2012-03-30 06:00

Sedan 2004 har landets topprestauranger presenterats i en guide och i början av mars kom årets upplaga. I Norrbotten är det dock endast ett fåtal som får poäng i det som många anser är Sveriges mest heltäckande restaurangguide, White guide.

Kuriren har gjort ett besök hos den, enligt White guide, bästa restaurangen i länet - Icehotel restaurant i Jukkasjärvi. I köket är det Alexander Meier som är chef och han är riktigt nöjd med att restaurangen ligger etta i Norrbotten.

- Det känns bra, vi är riktigt nöjda även om det självklart ligger mycket arbete bakom det, säger han.

"Bra råvaror"
På frågan om varför just hans restaurang är den bästa nämner han inte helt oväntat råvarorna och det arbetssätt han använder sig av.

- Vi har bra mat och det är mycket bra råvaror. Vi har tryffel från Gotland, renfilé, löjrom och andra lyxprodukter. Grönsakerna plockas från en trädgård innan de sätts på tallriken. Det är alltid färskt varje dag, säger han.

Maten lagas helt från grunden och något fusk med tillsatser tolererar han inte i sitt kök. Gästerna verkar också gilla maten, det märks om inte annat när Alexander visar en halvmeter hög bunt av lappar med lovord från restauranggästerna.

Framgångarna kan bero på att Alexander Meier har gjort en egen kombination av det franska gourmetköket och lokala produkter som exempelvis renfilé och löjrom. Sin utbildning har han från det franska köket då han var lärling på en gourmetrestaurang med två stjärnor i den kanske mest kända restaurangguiden, Guide Michelin.

- Jag tar saker jag har lärt mig där och sedan blandar jag det med lokala produkter och då blir det ett vinnande recept, säger han.

Serveras på is
Bakom varje rätt ligger mycket arbete. Menyerna har omsorgsfullt tagits fram och man har låtit folk provsmaka och ge betyg innan de olika rätterna får sin plats i menyn. Eftersom restaurangen hör till Icehotel så serveras självklart en del av rätterna på en tallrik av is, vilket annars hör till ovanligheterna hos andra restauranger.

- Gästerna tycker om att få både förrätter och efterrätter på is och nästa år ska vi ha ännu fler rätter som serveras på is, säger Alexander Meier.

Även om maten är viktig betyder den inte allt. Enligt recensionen av restaurangen får man dessutom god service. Stämningen i matsalen är också väldigt behaglig och taket dekoreras av tygslöjor som belysts så de liknar norrsken. Själva besöket på restaurangen kan vara en upplevelse i sig.

¤ Icehotel restaurant, 63 poäng

¤ Hulkoff’s, 62 poäng

¤ Järnspisen Piteå, 61 poäng

¤ Cape East, 60 poäng

I länet finns också andra restauranger som omnämns i guiden men som inte fått tillräckligt med poäng för att få en placering.

White guide är en restaurangguide som funnits sedan 2004 och som utkommer årligen. Totalt testas omkring 800 olika restauranger och i årets guide presenteras 472 av dem. Det finns restauranger i olika prisklasser men det som är genomgående för alla är att de håller en mycket hög kvalitet på både mat och service. Till varje restaurang finns omdömen, fakta och vägbeskrivningar.

Källa: White guide

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om