Fram till för drygt ett år sedan hade polisen ett så kallat transfersystem, vilket innebar att nya poliser tilldelades en plats i länet där de fick tjänstgöra ett eller två år. Först därefter fick de komma till den plats som de hade önskat från början.
Nu när det systemet är borttaget blir behovet i Gällivare, Kiruna och östra Norrbotten mer kännbart för polisen. I dag kommenderas poliser från kusten för att tjänstgöra i inlandet där avsaknaden av poliser är som störst.
- Det är inte bra i längden eftersom det sliter på alla håll och kanter. I dagsläget har vi en resursfördelning i länet där vi flyttar om resurser från kusten och uppåt, så man har förstärkning för att klara sin verksamhet, säger Per Karlsson, operativ chef på polisen i Norrbotten.
Totalt handlar det om 9-10 tjänster som skulle behövas, fördelat på Gällivare, Kiruna och östra Norrbotten. Torgny Olofsson, ordförande i Polisförbundet Norrbotten, ser allvarligt på hur polisbristen hanteras i länet.
- Det är främst allmänheten som drabbas i vår stora geografi; det tar längre tid innan vi kommer fram. Inom organisationen skapar det dessutom ett arbetsmiljöproblem av klass, säger han.
Arbetsmiljöproblemen kan bland annat innebära att personalen, på orter där det är brist på poliser, nästan varje vecka får arbeta med en ny kollega. Dessutom kan kommenderingarna komma ganska hastigt vilket medför svårigheter i det privata.
- Det är väldigt mycket missnöje bland dem som ska skickas upp från kusten för att tjänstgöra i Malmfälten för det är trots allt ganska långt hemifrån, säger Torgny Olofsson.