"Kiruna-Lasse" har kommit hem

"Till hela idrottssveriges förskräckelse lägger Erik Larsson av religiösa skäl av. Det är verkligen att beklaga, men beslutet måste vi respektera."Med de orden tog karriären för Kirunas främsta idrottare genom tiderna slut.

"Kiruna-Lasses" Guldmedalj från OS i Tyskland 1936. Olikt nutiden är inte medaljen gjord i äkta guld.

"Kiruna-Lasses" Guldmedalj från OS i Tyskland 1936. Olikt nutiden är inte medaljen gjord i äkta guld.

Foto: Oscar Magnusson

Kiruna2018-07-27 06:00

Solen strålar över Matojärvi men inuti den nya stadiobyggnaden är det svalt. Ovanför ingången till stadiobyggnaden drar 60 000 kronorsverket "Vintervågor". Inne i det vitmålade fiket möter Lennart Lantto upp, kulturprojektledare vid kommunen, och pekar mot en av de första besökarna i IFK Kirunas nya högborg.

– Gamla stadshuset har ju fungerat i princip som konsthall. Inte ens hälften får plats nu när vi flyttar. Så vi tänkte: Vad vore väl bättre än att utställningen om Kirunas främsta skidåkare och idrottare genom tiderna hamnar just här på skidstadion?

Lantto syftar på utställningen om Erik "Kiruna-Lasse" Larsson. Med hjälp av Ulf Renlund från Försvarsmuseet har de gallrat i förråden bland de många utställningsföremålen om OS-guldmedaljören och låtit blott en tiondel ta plats i glasskåpen som nu står iordningsställda längs väggen i skidstadions nya lokaler.

"Kiruna-Lasse" var Kurravaarasonen som levde ett liv som gruvarbetare och småskalig lantbrukare – parallellt med en raketkarriär som skidåkare i den svenska skideliten.

Det var i slutet av 20-talet som "Kiruna-Lasses" äldre bror skänkte skidintresset till den näst yngste brodern i syskonskaran på sex. 1928 åkte han sin första skidtävling och 1933 började "Kiruna-Lasse" på allvar avsätta tid för att träna skidåkning. Genombrottet kom året efter när goda tävlingsresultat resulterade i en startplats på SM i Lycksele. Men det var inte förrän 1936 som det hände på riktigt.

"Kiruna-Lasse" åkte till OS i tyska Garmisch-Partenkrichen. Han var på förhand borträknad från prispallen. Men när startskottet på 18 km ljöd skulle Kirunasonen skida mot en bana som visade sig passa honom utmärkt. Efter ett starkt lopp ramlade han i sista backen – men det spelade ingen roll – vid fallet låg han nämligen omkring en minut före tvåan och svensken från den lilla byn Kurravaara utanför Kiruna kunde skida i mål och senare motta guldmedalj.

Den otippade OS-succén skulle belöna "Kiruna-Lasse" med bragdguldet.

– Ingen Kirunabo har ju ens kommit i närheten, säger Lantto.

Men karriären fick ett tvärt slut. "Kiruna-Lasse" ville lära sig bli förstådd i skrift på finska och började läsa Lars Laevi Laestadius "Postillan" – och blev frälst. Hans tro tillät inte honom att fortsätta med tävlingarna då det, enligt honom själv "förutsätter en stor portion äregirighet".

Efter att ha lagt skidorna på hyllan vid 26 års ålder återvände "Kiruna-Lasse" aldrig till tävlingstadion igen. Förrän nu.

– Det är en rolig kontrast till moderna tider med Charlotte Kalla och sådär. Jag tycker utsällningen har kommit hem här på Matojärvi, säger Lantto.

Utställningen

Öppen för alla att besöka under sommaren mellan 8-17 i skidstadiohuset på Matojärvi. Där ska den stå kvar på obestämd tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om