I förra veckan beslutade länsstyrelsen att ändra byggnadsminnet för Kiruna stadshus
i stället för att häva det. Det innebär att kommunen måste ta med sig stora delar av det gamla stadshuset när man flyttar till ett nytt.
"Inte rimligt"
- Klocktorn och den stora öppna ytan är vi överens om men sedan kommer de till att vi ska ta med betongtrappor, tak, all fast interiör i fullmäktigesalen, sessionssalen och biblioteket, säger Kristina Zakrisson (S), kommunalråd i Kiruna och fortsätter:
- De kräver inte längre att vi flyttar huset och inte att vi bygger upp en kopia men i princip ska vi använda allt material som finns i huset och det tycker vi inte är rimligt.
Varför man inte kan tänka sig att följa länsstyrelsens rekommendationer har ingenting med pengar att göra.
- Vi vill gärna bygga nytt. Kiruna är en ung kommun med fin arkitektur och vi är känd för det. Då blir det konstigt om vi ska bygga upp en halvbra kopia för det är vad det skulle bli av stadshuset, säger Kristina Zakrisson.
Oppositionen ifrågasätter
Centerpartisten Gunnar Selberg ifrågasätter kommunens ställningstagande och varför det är länsstyrelsen som försöker bevara Kiruna medan kommunledningen vill riva.
- Det här är bara början och det blir tydligt med stadshuset. De har inte tänkt efter och nu rinner tiden iväg. Redan 2016 ska vi ha ett nytt stadshus men spåret de har valt nu är en stadsavveckling, säger Gunnar Selberg (C).