Lärarförbundets förbundsjurist Ove Rang har gått in som juridiskt ombud åt den misshandlade läraren. På torsdag kväll lämnade man också in en överklagan till Gällivare tingsrätt eftersom man anser att domen inte följer gällande praxis.
Kuriren har varit i kontakt med den aktuelle läraren, som emellertid hänvisar alla kommentarer till sitt ombud.
- Läraren tycker att det är väldigt viktigt att man fastslår redan gällande praxis, säger Ove Rang och fortsätter:
- Lärarförbundets uppfattning är att praxis säger att en lärare som utsätts för våld på sin arbetsplats, av en elev, inför andra elever, då är kränkningen av särskilt allvarlig karaktär. Det är vad praxis säger och det är det domstolen inte har beaktat.
Prejudikatet som han hänvisar till handlar om en lärare som fick en örfil av en elev och sedan tilldömdes skadestånd för detta, av såväl tingsrätt som hovrätt.
- Här har vi alltså en domstol som bedömer att det är en normalgradens misshandel, det vill säga utgångspunkten för en vanlig kränkning, och sedan plockar man ned det. Det är ju tvärtom och det är det vi vänder oss emot, säger Ove Rang.
Domaren förklarar
I ett pressmeddelande från domaren Ingemar Taavola vid Gällivare tingsrätt redogör han för hur domstolen har tänkt vid bedömningen av skadeståndet.
Ingemar Taavola konstaterar att det står klart att läraren har blivit kränkt men att rättens samlade bedömning i målet var att kränkningen inte var så allvarlig att man kunde bifalla yrkandet om skadestånd.
Lärare jämförda med poliser
I domen hänvisades det bland annat till poliser och ordningsvakter, att man i vissa yrken måste vara förberedd på att något kan hända. Det förklarar Ingemar Taavola med att man måste vara mentalt förberedd, det vill säga inte liktydigt med att lärarna ska tåla stryk.
- Det är en väldigt halvdan jämförelse. Det skulle också innebära att lärarna har samma befogenheter som polis och annan myndighetspersonal och så är det ju inte, säger Ove Rang.