Legitimation inte lyftet man hoppats på

Det råder delade uppfattningar om lärarlegitimationen men alltjämt ses den som något positivt och stärkande för yrkeskåren även om lärarna hoppats på mer.

Kiruna2015-05-05 15:00

Reaktionerna på de nya lärarlegitimationerna har varit många och även bland lärarna finns dem som är både för och emot. Problem som nämns är krångel med ansökningar, byråkrati och mycket långa väntetider för att få sin behörighet prövad. Trots det så har de flesta behöriga lärare som Kuriren talat med faktiskt tagit ut sin legitimation. En av dem är samhällsläraren Peter Pääjärvi i Kiruna. Han är försiktigt positivt till den stora förändring som lärarlegitimationen faktiskt innebär för skolan och han menar att dessutom att förväntningarna inte riktigt har infriats.

– Förhoppningen var att det skulle bli ett lyft för lärarnas status, att vi som är behöriga skulle få ett slags kvitto på det, säger Peter Pääjärvi och fortsätter:

– Det där stora lyftet har aldrig infunnit sig.

Även om statusen för läraryrket höjs i och med legitimationen så tror Peter Pääjärvi att det kan finnas en risk att det även fungerar kvävande för yrket.

– Det kan vara hindrande att få in folk i yrket men det är klart, vitsen är ändå att det ska vara svårt för vem som helst utan utbildning att få undervisa, säger Peter Pääjärvi.

Att det skulle bli några större problem med att lärare utan legitimation inte får sätta betyg efter den 1 juli tror han inte.

– Det kanske är några få fall där det kan bli problem men det är sådant som rektorerna kommer att kunna lösa.

När det nu närmar sig den 1 juli så finns det dock fortfarande behöriga lärare med många års erfarenhet som ännu inte har valt att ta ut sin lärarlegitimation. Det kan innebära att de förlorar rätten att sätta betyg tills de skaffat sig en legitimation.

– Jag har inte fått min ännu men jag sökte nu under våren. Det ska bli spännande att se vad som sker när betygen ska sättas, säger Rune Lans som har arbetat som lärare inom medieämnen och företagande i 35 år.

Precis som många andra har han varit ute i sista sekunden med att ansöka om legitimationen. Han anser dock att det är bra för de behöriga lärarna även om han inte tror att legitimationen är lösningen på allt.

– Jag tror inte att detta löser några problem just nu, kanske framåt. Men visst är det bra med hårdare krav, säger han.

Från fackligt håll har man länge arbetat just för att höja statusen för läraryrket och nu har de nått en del av det långsiktiga målet.

– Vi har önskat att få en legitimation för att höja statusen men det är också en säkerhet för eleverna som faktiskt har rätt till behöriga lärare, säger Louise Bonthron, lärare och fackligt ombud i Lärarnas riksförbund.

0980-831 25

Målet med legitimationen är att öka kvaliteten i svensk skola, höja statusen på yrket och tydliggöra lärares och förskollärares behörighet. Legitimationen visar vilka skolformer, årskurser och ämnen som du är behörig att undervisa i.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om