Livräddande lavinprognoser skrotas

Snart är det påsk. För många innebär det skid- och skoteråkning på fjället - men många faror lurar i terrängen. En av de absolut farligaste är laviner.

Stefan Mårtensson,  lavinforskare vid LTU.

Stefan Mårtensson, lavinforskare vid LTU.

Foto: Fotograf saknas!

Kiruna2013-03-21 06:00

Förra vintern publicerade Naturvårdsverket lavinprognoser men de var bara del i ett utvecklingsprojekt som färdigställdes i fjol. Eftersom det nu inte finns något uppdrag från regeringen så är det ingen som tar fram de potentiellt livräddande prognoserna.

- Jag tycker att det är väldigt anmärkningsvärt och bekymmersamt, säger Stefan Mårtensson, lavinforskare vid LTU.

Utan prognoser
Enligt Stefan Mårtensson är Sverige också det enda bergslandet i västvärlden som saknar lavinprognostjänster. Därför är det nästan omöjligt att säga hur lavinfaran ser ut i ett större område, bortsett från skidområden där man aktivt arbetar med att minimera faran för laviner.

Men att skidområdet i närheten har låg lavinfara innebär absolut inte att det är
säkert i terrängen utanför.

- Vad de presenterar är resultatet av en herrans massa arbete på att få lavinfaran så låg som möjligt. Det blir en jätteskillnad om man ger sig ut på en skotertur eller på en topptur i ett annat område, säger Stefan Mårtensson.

Han tror att många har svårt att förstå farorna med laviner och menar att de allra flesta bara hört talas om laviner och därför inte kan omsätta det till att det är något som kan hända dem själva under exempelvis påsklovet.

- Det är precis vad man gör med lavinprognoser, att man lägger pusslet på ett strukturerat sätt och kommunicerar det till allmänheten, säger han.

På frågan om hur lavinfaran kan tänkas se ut lagom till påskfirandet så går det i dagsläget inte att säga med säkerhet.

- Det är jättesvårt att för Norrbottensfjällen fundera hur lavinfaran ser ut till påsk. Det kräver väldigt långt och strukturerat arbete för att kunna göra en sådan gissning, säger Stefan Mårtensson.

Svårare i år
Mattias Hellgren är lavinexpert och arbetar på Abisko turiststation. Förra året var han med och gjorde prognoser i området mellan Abisko och Riksgränsen och hade bra koll på läget runtom i fjällvärlden men i år är det svårare att bedöma lavinfaran.

- Runt skidanläggningen har vi just nu liten lavinfara. Allt beror på vad som händer med väder och vind men jag kan tänka mig att det är lite högre lavinfara ute på fjället, säger Mattias Hellgren.

Vad ska man tänka på inför påsken?

- Var uppmärksam på nysnö och drevsnö och är man det minsta osäker så tycker jag att man ska hålla sig de statligt markerade krysslederna, både som skoteråkare och skidåkare, säger Mattias Hellgren.

Så undviker du laviner

Fråga runt i området om lavinfaran innan du ger dig ut.

Laviner går ofta på samma ställen år efter år så se till att undvika de klassiska lavinstråken.

Tänk på lutningen och undvik för brant terräng. Köp en lutningsmätare eller ladda ned en app till
telefonen. Sluttningar med lutningar på över
30-35 grader (motsvarande en svart pist) bör undvikas.

Var aldrig ensam ute på fjället.

Om du ska till svårare områden så se till att först gå en utbildning
i lavinsäkerhet.

Studera snön - om det är drivsnö eller nysnö och undvik läsidor
om det har varit blåsigt.

Fler saker att tänka på när du färdas i fjällterräng finns att läsa på Fjällsäkerhetsrådets hemsida www.fjallsakerhetsradet.se.

På www.snorapporten.se finns lavinriskbedömningar för ett tiotal skidanläggningar i Sverige - men glöm inte att den risk som anges bara gäller för det aktuella skidområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om