I december berättade Norrbottens Media om Rolf Välitalo i Vittangi som har stuga i väglöst land. Han måste använda båt eller skoter för att ta sig dit och soporna tar han med hem och slänger i sin soptunna i Vittangi. Men eftersom han äger ett fritidshus så är han ålagd att betala en grundavgiften till Tekniska verken på 700 kronor per år. Efter artikeln i tidningen är det många som har hört av sig till Rolf Välitalo och talat om att de inte får någon räkning, trots att de har fritidshus, något som han tycker är orättvist.
– Alla som berörs borde få räkningarna samtidigt, det är ju tusentals fritidshus det handlar om, säger Rolf Välitalo.
Läs mer: Sopavgift – men ingen sophämtning
Alexander Brobäck Nyren är renhållningsingenjör på Tekniska verken. Han förklarar att det finns en grundavgift och en rörlig avgift som varierar på kärlets storlek och hur ofta det töms.
– Grundavgiften täcker de fasta kostnaderna som drift av återvinningscentralerna, hantering av farligt avfall, kommunal avfallsplanering, information och så vidare, säger han.
– Om du har ett fritidshus där det inte finns ett kärl så kommer det fritidshuset mest troligt behöva renoveras någon gång, och då kommer du behöva föra det materialet till en återvinningscentralen. Så du nyttjar den kommunala renhållningen fast du inte har tömning.
Alexander Brobäck Nyren är fullt medveten om att det är många som inte betalar grundavgiften trots att de äger ett fritidshus.
– Vi gör kontroller men det är ett väldigt stort och tidskrävande arbete. Det är många som inte betalar för sig, men vi försöker göra så att det ska bli fler så att det är vi tillsammans i Kiruna som står för det här som alla nyttjar.
Han poängterar också att det inte är tillåtet att köra sopor i sin bil.
– Om man ska hårddra det så är det bara kommunen som får köra hushållsavfall. Lagstiftningen har säkert sin grund i att avfallet inte ska hamna någon annan stans efter vägen. Risken finns kanske att det hamnar på en rastplats eller någon annanstans.