Miljonsatsning på nattisverksamhet

108 öronmärkta miljoner för att öka tillgången till barnomsorg på obekväma tider är regeringens nya satsning. Detta är något som är särskilt viktigt för ensamstående föräldrar med ett arbete som inte passar de vanliga tiderna för barnomsorg.

SNAR START. Vice kommunalrådet Niklas Sirén (V) hoppas att man ska kunna starta med nattis, inom kort.

SNAR START. Vice kommunalrådet Niklas Sirén (V) hoppas att man ska kunna starta med nattis, inom kort.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2012-09-21 06:00

Enligt den nya skollagen som började gälla i fjol så är det tydligt att kommunerna ska sträva efter att kunna erbjuda barnomsorg under en mer obekväm arbetstid än vad den normala barnomsorgen kan.

I Kiruna är det många som arbetar skift, framförallt inom gruva och industri. Därför är behovet extra stort av en barnomsorg som kan erbjudas under mer obekväma tider. Kommunen har beslutat att införa ett så kallat nattis i Kiruna och till en början handlar det om cirka tio platser.

Efterfrågan
- Vi vet att det finns en efterfrågan och att det finns de som står och väntar på sin plats. Hur många ytterligare som kan komma att vara intresserade när vi väl har verksamheten igång det vet vi inte men vi har en beredskap för att det kan bli många fler, säger vice kommunalrådet Niklas Sirén (V).

Kiruna kommun hade tänkt genomföra satsningen även om regeringen inte hade skjutit till pengar. Nu är planerna att komma igång så fort som möjligt.

- Vi skulle helst velat att det varit igång från i går. När det gäller hantverkare på en överhettad marknad som i Kiruna så är det inte helt enkelt men man jobbar väldigt hårt från förvaltningen med att iordningsställa lokalerna för ändamålet, säger Niklas Sirén.

"Svårt att få till det"
En som verkligen hade haft ett behov av barnomsorg på obekväma tider är den skiftarbetande tvåbarnspappan Johan Norberg. Han arbetar femskift på LKAB och när han blev ensamstående med sina barn hade han stora bekymmer att få vardagen att gå ihop.

- Just i dag har jag inget behov men för tre år sedan när jag separerade var det struligt. Om det fanns så hade jag givetvis sökt på en gång, det hade varit det första man gjort, säger Johan Norberg och fortsätter:

- Det var svårt att få till det och jag fick till och med ta ut föräldraledigt varje vecka som jag hade barnen.

Nattis

I dag får cirka 4.500 barn i Sverige omsorg på kvällar, nätter och helger, något som i allmänt tal kallas nattis. Behovet är stort och därför går nu regeringen in med ett riktat bidrag för att på så sätt stimulera att fler kommuner ska följa efter. 15,5 miljoner avsätts under 2013 och 31 miljoner kronor per år under 2014-2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om