Minirestaurangen lockar turister frÄn hela vÀrlden

TvÄ smÄ stugor och en av vÀrldens minsta restauranger. I byn KaalasjÀrvi utanför Kiruna lever gourmetkocken Johan Löfgren ut sin dröm.

UngefÀr tvÄ mil utanför Kiruna finns Arctic gourmet cabin, en liten anlÀggning som blivit en stor attraktion hos turister vÀrlden över.

UngefÀr tvÄ mil utanför Kiruna finns Arctic gourmet cabin, en liten anlÀggning som blivit en stor attraktion hos turister vÀrlden över.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-11-21 07:00

Cirka tvĂ„ mil utanför Kiruna, i KaalasjĂ€rvi, finns Johan Löfgren och hans företag Arctic gourmet cabin. HĂ€r finns inte nĂ„gra nĂ€ra grannar, bara omgivande skog och sjön KaalasjĂ€rvi som skymtar mellan björkarna. 

Johan Löfgren tar emot med nykokt kaffe och visar runt pĂ„ den lilla, unika anlĂ€ggningen. PĂ„ gĂ„rden finns tvĂ„ smĂ„ mysiga stugor dĂ€r stora fönster bjuder pĂ„ en utsikt mot sjön. Utanför dörren stĂ„r en rymlig badtunna och bastu. 

Intill stugorna finns en Ă€nnu mindre byggnad, med stora fönster lĂ€ngs tvĂ„ av vĂ€ggarna. Johan Löfgren öppnar dörren och dĂ€r inne gömmer sig det som kan vara vĂ€rldens minsta restaurang. TvĂ„ smĂ„ bord, fyra stolar och en liten köksdel Ă€r det som ryms i den nio kvadratmeter lilla restaurangen. 
– Jag ville ha den personliga kontakten som man normalt inte har nĂ€r man jobbar i kök. Jag Ă€r ganska social av mig sĂ„ jag vill gĂ€rna prata med gĂ€sterna samtidigt. Jag ville göra nĂ„got unikt som inte finns nĂ„gon annanstans och jag tror att det hĂ€r Ă€r ganska vĂ€rldsunikt, sĂ€ger Johan Löfgren. 

Han kommer frĂ„n Örnsköldsvik men lockades upp till Kiruna av jobb som kock pĂ„ Icehotel. DĂ€r trĂ€ffade han ocksĂ„ sin fru för snart elva Ă„r sedan. 
– Jag jobbade i köket och hon ute i serveringen. NĂ€r vi klar pĂ„ Icehotel sĂ„ blev vi bĂ„da erbjudna jobb i Kiruna och vi tyckte om omrĂ„det och stannade. Vi skaffade först en lĂ€genhet och ett halvĂ„r senare hittade vi det hĂ€r stĂ€llet och har snart bott hĂ€r i nio Ă„r. 

IdĂ©n till den egna verksamheten pĂ„ gĂ„rden kom efter att första barnet föddes. 
– Jag jobbade inne i Kiruna som kökschef och jag jobbade vĂ€ldigt mycket. NĂ€r vĂ„r första dotter var född sĂ„ klev jag upp och Ă„kte till jobbet innan hon vaknade och kom hem efter att hon hade gĂ„tt och lagt sig. SĂ„ jag fick inte ihop familjelivet riktigt.

Att skapa nĂ„got unik som involverade mat samtidigt som det gav mer tid över till familjen var drömmen. 
– Jag hade börjat bygga en stuga för vĂ€nner och för att kunna ha som Airbnb eller liknande. DĂ„ började jag fundera, varför inte bygga en stuga till och en restaurang? PĂ„ den vĂ€gen blev det, det bara hĂ€nde. 

Liksom mĂ„nga andra företag har Arctic Gourmet Cabin pĂ„verkats av coronapandemin. 
– Jag tappade en mĂ„nad av högsĂ€songen dĂ€r i mars, april, det var tufft. Men sedan mĂ€rkte jag att det var en hel del svenskar som sökte sig uppĂ„t fjĂ€llvĂ€rlden, sĂ„ slutet av sommaren vĂ€gde upp en del mot mars. Och nu under hösten har det varit rĂ€tt bra belĂ€ggning, sĂ€ger Johan Löfgren.   

Förra Ă„ret byggde Johan Löfgren ett extra kök dĂ€r maten kan förberedas och matlagningskurser kan hĂ„llas, det fĂ„r rĂ€cka. NĂ„gra andra planer pĂ„ att bygga ut finns inte. 
– Vi lever pĂ„ det hĂ€r, det gör vi. Vi kommer aldrig bli rika men det Ă€r inte tanken heller utan det Ă€r mer en livsstil. Det Ă€r roligt att kunna göra det man tycker om och kunna ta betalt för det och kunna leva pĂ„ det. 

2015 tog Johan Löfgren emot de första gĂ€sterna, och sedan dess har gĂ€stnĂ€tterna fortsatt att öka frĂ„n Ă„r till Ă„r. Vinter innebĂ€r högsĂ€song och turister frĂ„n hela vĂ€rlden söker sig hit.  
– Vissa vill bara ta det lugnt och inte göra nĂ„gonting, komma bort frĂ„n stressande jobb och sĂ„ vidare. Andra har hela paketet med snöskoterĂ„kning, hundslĂ€de, kanske ett besök till Icehotel och med lite tur, fĂ„ uppleva norrsken. Men mĂ„nga söker sig hit för att det Ă€r litet och för att ryktet sĂ€ger att det Ă€r bra mat och dryck.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!