Cirka tvÄ mil utanför Kiruna, i KaalasjÀrvi, finns Johan Löfgren och hans företag Arctic gourmet cabin. HÀr finns inte nÄgra nÀra grannar, bara omgivande skog och sjön KaalasjÀrvi som skymtar mellan björkarna.
Johan Löfgren tar emot med nykokt kaffe och visar runt pÄ den lilla, unika anlÀggningen. PÄ gÄrden finns tvÄ smÄ mysiga stugor dÀr stora fönster bjuder pÄ en utsikt mot sjön. Utanför dörren stÄr en rymlig badtunna och bastu.
Intill stugorna finns en Ànnu mindre byggnad, med stora fönster lÀngs tvÄ av vÀggarna. Johan Löfgren öppnar dörren och dÀr inne gömmer sig det som kan vara vÀrldens minsta restaurang. TvÄ smÄ bord, fyra stolar och en liten köksdel Àr det som ryms i den nio kvadratmeter lilla restaurangen.
â Jag ville ha den personliga kontakten som man normalt inte har nĂ€r man jobbar i kök. Jag Ă€r ganska social av mig sĂ„ jag vill gĂ€rna prata med gĂ€sterna samtidigt. Jag ville göra nĂ„got unikt som inte finns nĂ„gon annanstans och jag tror att det hĂ€r Ă€r ganska vĂ€rldsunikt, sĂ€ger Johan Löfgren.
Han kommer frĂ„n Ărnsköldsvik men lockades upp till Kiruna av jobb som kock pĂ„ Icehotel. DĂ€r trĂ€ffade han ocksĂ„ sin fru för snart elva Ă„r sedan.
â Jag jobbade i köket och hon ute i serveringen. NĂ€r vi klar pĂ„ Icehotel sĂ„ blev vi bĂ„da erbjudna jobb i Kiruna och vi tyckte om omrĂ„det och stannade. Vi skaffade först en lĂ€genhet och ett halvĂ„r senare hittade vi det hĂ€r stĂ€llet och har snart bott hĂ€r i nio Ă„r.
Idén till den egna verksamheten pÄ gÄrden kom efter att första barnet föddes.
â Jag jobbade inne i Kiruna som kökschef och jag jobbade vĂ€ldigt mycket. NĂ€r vĂ„r första dotter var född sĂ„ klev jag upp och Ă„kte till jobbet innan hon vaknade och kom hem efter att hon hade gĂ„tt och lagt sig. SĂ„ jag fick inte ihop familjelivet riktigt.
Att skapa nÄgot unik som involverade mat samtidigt som det gav mer tid över till familjen var drömmen.
â Jag hade börjat bygga en stuga för vĂ€nner och för att kunna ha som Airbnb eller liknande. DĂ„ började jag fundera, varför inte bygga en stuga till och en restaurang? PĂ„ den vĂ€gen blev det, det bara hĂ€nde.
Liksom mÄnga andra företag har Arctic Gourmet Cabin pÄverkats av coronapandemin.
â Jag tappade en mĂ„nad av högsĂ€songen dĂ€r i mars, april, det var tufft. Men sedan mĂ€rkte jag att det var en hel del svenskar som sökte sig uppĂ„t fjĂ€llvĂ€rlden, sĂ„ slutet av sommaren vĂ€gde upp en del mot mars. Och nu under hösten har det varit rĂ€tt bra belĂ€ggning, sĂ€ger Johan Löfgren.
Förra Äret byggde Johan Löfgren ett extra kök dÀr maten kan förberedas och matlagningskurser kan hÄllas, det fÄr rÀcka. NÄgra andra planer pÄ att bygga ut finns inte.
â Vi lever pĂ„ det hĂ€r, det gör vi. Vi kommer aldrig bli rika men det Ă€r inte tanken heller utan det Ă€r mer en livsstil. Det Ă€r roligt att kunna göra det man tycker om och kunna ta betalt för det och kunna leva pĂ„ det.
2015 tog Johan Löfgren emot de första gÀsterna, och sedan dess har gÀstnÀtterna fortsatt att öka frÄn Är till Är. Vinter innebÀr högsÀsong och turister frÄn hela vÀrlden söker sig hit.
â Vissa vill bara ta det lugnt och inte göra nĂ„gonting, komma bort frĂ„n stressande jobb och sĂ„ vidare. Andra har hela paketet med snöskoterĂ„kning, hundslĂ€de, kanske ett besök till Icehotel och med lite tur, fĂ„ uppleva norrsken. Men mĂ„nga söker sig hit för att det Ă€r litet och för att ryktet sĂ€ger att det Ă€r bra mat och dryck.