Nödvändig tjänst i fara
Tack vare en snabb utryckning räddades i går en man ur en brinnande lägenhet.Men händelsen kunde ha slutat annorlunda.- Med räddningstjänstens planerade omorganisation skulle vi garanterat fått ett sämre förlopp, säger brandmästare Lars Hansson.
När räddningstjänsten anländer till platsen kommer det rök ur fönstren på den eldhärjade lägenheten och även trapphuset är rökfyllt. Efter en snabb rökdykarinsats räddas en medelålders man ur lågorna och förs till Kiruna sjukhus där han får vård för lindrigare rökskador.
Glömd platta
- Troligen uppstod branden på grund av en glömd och påslagen spisplatta, säger Lars Hansson.
- Rökdykarna gjorde ett jättebra jobb och lyckades rädda mannen i sista stund. Och vår sjätteman kunde snabbt tömma trapphuset på rök genom att öppna uppgångens röklucka, det är väldigt betydelsefullt.
Just insatsstyrkans så kallade sjätteman har varit omdiskuterad i samband med att kommunen håller på att omorganisera räddningstjänsten. Enligt det förslag som ligger ska sjättemannen, under natten och helger, enbart ha beredskap i hemmet. Det innebär att sjättemannen anländer betydligt senare till olycksplatsen och det kan enligt Lars Hansson få förödande konsekvenser.
- Den sjätte gubben ska bland annat säkra vatten och köra ett eventuellt höjdfordon. I fallet med Steinholtzgatan hade förloppet blivit ett helt annat om han inte varit där med en gång, säger Lars Hansson.
Riskfylld hemberedskap
- En sån här gång hade det varit guld värt om beslutsfattarna varit på plats för att se vad det handlar om.
Bertil Kenttä är fackligt ombud på räddningstjänsten och han håller med Lars Hansson.
- Att låta sjättemannen ha beredskap i hemmet innebär risker både för personalen och allmänheten. Det visade sig på tisdagen.
Bertil Kenttä påpekar också att det saknas ett dugligt brandpostnät i kommunen och att sjättemannens körande av tankbilen därför är ovärderligt.
- Bolagsområdet, Laxforsen och Riksgränsen är bara några exempel där det saknas ordentliga brandposter. Det kan ställa till stora problem, inte minst vintertid, säger Bertil Kenttä.
Sparbeting
Förhandlingarna mellan facket och kommunen kring den nya organisationen pågår fortfarande. Åsa Hirvelä Holmgren (s), ordförande i miljö- och byggnämnden, menar att kommunen inte skär ned i de operativa insatserna.
- Nej. Det kommer att finnas mer personal dagtid än i dag. Vi måste hitta en balans mellan det operativa arbetet och det förebyggande arbetet. Men räddningstjänsten har ett sparbeting på 1,1 miljoner kronor och därför behövs en ny organisation, säger Åsa Hirvelä Holmgren.
Hon betonar också vikten av att ha med sig personalen på organisationståget.
- Personalen och ledningen ska gemensamt hitta en lösning, det är vår viljeinriktning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!