Nya filter hoppas kunna lösa problematiken

Gällivare kommun vill inte tro att kolibakterierna kommer från deras reningsverk.
– Jag säger inte på något sätt att vi inte är skyldiga men vi jobbar på att få det att fungera, säger Lars Dyrling, VA- och avfallsplanerare.

SKYLTAT. Så här ser varningsskylten ut på reningsverket i Nikkaluokta. Förbipasserande uppmanas kontakta kommunen om de upptäcker något fel.

SKYLTAT. Så här ser varningsskylten ut på reningsverket i Nikkaluokta. Förbipasserande uppmanas kontakta kommunen om de upptäcker något fel.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2013-09-17 06:00

Reningsverket i Nikkaluokta som misstänks ligga bakom de höga värdena av kolibakterier tillhör Gällivare kommun och det renade vattnet släpps ut i sjön Paittasjärvi.

Kommunens miljö- och byggchef Antero Ijäs menar att det är ett allvarligt problem och att de kommer att kontrollera källan till kolibakterierna. Samtidigt tvivlar han på vattenproverna som Kiruna kommun har tagit.

– För att försäkra oss om att det inte kommer från reningsverket så bör man ta prover just där vart utloppsröret från reningsverket kommer, säger Antero Ijäs.

Tidigare problem

Kuriren kan dock avslöja att kapaciteten inte räcker till på Nikkaluoktas reningsverk. Systemet är gjort för att klara av 190 personer, inkluderat turistverksamheten som finns i byn. Det har tidigare varit svårt att hålla sig inom gränsvärdena för utsläpp och därför installeras nu ytterligare rening.

– På vissa prover överskrider vi gränsvärdet så vi når inte riktigt ända fram. Vi har anmärkningar och nu ska vi sätta in ett sandfilter, säger Lars Dyrling, VA- och avfallsplanerare på service och teknik i Gällivare.

Om inte sandfiltret är tillräckligt kan det bli frågan om ytterligare rening.

– Det skulle kunna vara en biologisk behandling som komplement men det är stora investeringar och inget man gör i en handvändning, säger Lars Dyrling.

Kolibakterier

Koliforma bakterier finns i bland annat avföring och i naturliga nedbrytningsprocesser. E-coli tillhör samma grupp men är ett bättre mått på fekal påverkan, i praktiken avföring från människor och djur.

För dricksvatten måste e-coli vara noll bakterier per deciliter för att anses vara tjänligt medan det för koliforma bakterier kan vara uppemot 50.

Värsta provtagningspunkten i Vistasdeltat har följande värden:

800 e-coli respektive mer än 10.000 koliforma bakterier per deciliter vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om