Den gigantiska ballongen, dubbelt så stor som Globen, ska frakta upp det teleskop som är huvudnumret i det banbrytande forskningsprojektet. Den ska upp till 40 kilometers höjd där man ska studera kosmisk röntgenstrålning och forskarna ska försöka få reda på mer om varför röntgenstrålningen uppkommer i en så kallad pulsar som finns i Krabbnebulosan, 6.500 ljusår bort.
Supernova
Pulsaren är resterna av en supernova som exploderade för nästan 1.000 år sedan och den sänder ut kraftig strålning, däribland också den röntgenstrålning som professor Mark Pearce nu avser att studera med sitt teleskop.
- Man får se neutronstjärnan som ett sorts labb för extrem fysik, där man kan göra extrema tester. Pulsaren upptäcktes 1967 men man vet fortfarande inte varför de uppstår, säger Mark Pearce.
Så lite som möjligt
Anledningen till varför man använder sig av en ballong är för att komma så högt upp i atmosfären som möjligt för att teleskopet på så sätt ska behöva se igenom så lite som möjligt av jordens atmosfär.
- Det här är grundforskning så ännu vet vi inte vad det kan leda till eller vad det kan ha för nytta för samhället, säger Mark Pearce.
15 dagar
Ballongen beräknas kunna släppas från Esrange utanför Kiruna från och med den 1 juli och cirka tre veckor framåt. Tanken är då att den ska färdas högt upp i atmosfären och blåsa västerut med hjälp av kraftiga vindar som finns på de höjderna. Om allt går enligt planerat så ska det ta 15 dagar för ballongen att färdas ett varv runt jorden innan man sedan tar ned den för insamling av data.
Projektet har totalt kostat omkring 50 miljoner kronor och har löpt under åtta år.
Huvudfinansiär är Rymdstyrelsen som har stått för cirka 35 miljoner.