I samtliga storstäder i Sverige protesterade poliser under gårdagen mot löneläget inom yrket. På Sergel storg i Stockholm slöt hundratals poliser upp i en manifestation mot denna verklighet.
Poliserna uppmanade rikspolischefen, politiker och allmänhet att fundera på vilka poliser de vill se i framtiden och hänvisade till ett engelskt uttryck: "If you pay peanuts, you get monkeys".
Fortsatt kamp
Therese Forslund och hennes kollegor slöt upp bakom protestaktionen genom att bjuda in media utanför polishuset i Kiruna.
- Vi vill visa att vi står bakom dem och vi kommer att fortsätta fightas för bättre villkor, säger Therese Forslund som efter åtta år inom yrket tjänar 22.400 kronor.
- Löneutvecklingen för oss som arbetar ute på fältet har stått still. Poliserna börjar bli less och det är ingen som stannar i yttre tjänst utan alla söker sig bort.
I dag finns det knappt någon erfaren polis kvar ute på fältet på grund av de usla villkoren, konstaterar hon.
- Folk har börjat knorra. Man vill helt enkelt ha en rimlig löneutveckling. Så sent som i måndags slutade en kollega till mig. Hans lön steg med 16.500 kronor. Men då är det en chefsposition.
För lågt i norr
En annan kollega valde nyligen ett arbete inom industrin, vilket innebar att lönen steg med drygt 10.000 kronor.
Therese Forslund påpekar noggrant att protesterna i Kiruna inte är kritik mot att poliser i södra Sverige generellt har högre löner. Det är lönerna i norr som är för låga.
- Jag tycker att dom har bra lön och jag tycker att dom ska ha ännu bättre lön. Men problemet är att det är för stort glapp. Det skiljer mellan 6.000-8.000 för dem som gör samma saker som oss.
Arbetet på mindre orter kräver också en hel del i dag eftersom polismännen får göra det mesta under arbetspassen, menar Therese Forslund.
Frustrerande
I en skrivelse som lämnades över till media under gårdagen hänvisade poliserna i Kiruna bland annat till löneutvecklingen i västra Götaland, som är betydligt bättre än i Norrbotten.
- Många av oss har fått en reallönesänkning. Det är bara trist och frustrerande att det inte händer något. Vi vill ju jobba här uppe och vi trivs med jobbet.
Per Karlsson, tillförordnad länspolismästare, tror att den dåliga löneutvecklingen till viss del beror på att polisen är en statlig myndighet.
Om aktionerna runt om i landet och i Kiruna, sade han:
- Vi har olika sätt att skapa opinion. Ett sätt är att jobba fackligt och det tycker jag är rätt.
Vad tycker du om löner på runt 20.000 kronor för polismän ute på fältet?
- Jag ska inte ha något särskilt tyckande i den frågan, utan det får stanna hos mig.