Regeringens satsning på en halvering av restaurangmomsen verkar ha gett önskad effekt i Norrbotten. Det visar en utredning som Riksdagens utredningstjänst, RUT, har gjort. I undersökningen har man bara sett till de som renodlat arbetar i restaurang och därför har blandade verksamheter så som hotell räknats bort. Totalt är det i dag 2.119 personer som arbetar i restaurang i Norrbotten.
En jämförelse med antalet lediga arbeten inom restaurangbranschen visar att det under januari och februari har ökat med 29 procent jämfört med samma period 2011. Detta kan jämföras med övriga näringsgrenar där antalet lediga arbeten ökade med drygt 17 procent motsvarande period. Om detta har med sänkningen av restaurangmomsen kan dock vara för tidigt att säga.
Henrik Stålnacke driver en restaurang i Kiruna och han menar att sänkningen har påverkat hans rörelse.
- Jag har anställt tre stycken extra och det hade jag inte gjort om det inte varit för den sänkta restaurangmomsen, säger han.