Besöket kom att handla om flera samråd med olika minoriteter, däribland tornedalingar och samer. Slutsatsen efter de olika samrådsmötena är att intresset för minoriteterna och framförallt för minoritetsspråken ökar allt mer. Nu är söktrycket stenhårt på bland annat sameskolan i Kiruna, där man även har fått säga nej till förskoleelever på grund av platsbrist.
- Jag har haft samråd kring hur minoritetspolitiken går och vad som kan göras mer. Jag har också berättat vad vi har i regeringens budgetproposition vad gäller minoritetspolitiken, säger Erik Ullenhag.
Miljoner till kommuner
De satsningar som Erik Ullenhag nämner handlar bland annat om ett ökat anslag till de så kallade förvaltningskommunerna. Det vill säga de kommuner som tagit på sig att arbeta extra hårt med minoritetsspråken och där det exempelvis är möjligt att kunna använda sitt modersmål vid kontakt med myndigheterna. De kommer nu att få elva miljoner kronor extra.
- Det innebär att de nya kommuner som söker och vill ta ett extra ansvar för minoritetsspråk och för äldreomsorg och förskola, kommer kunna omfattas och vara en del av den satsningen, säger Erik Ullenhag.
Lärarutbildning
Utöver det så gör regeringen en riktad satsning på att ta fram ämneslärarutbildningar på de olika minoritetsspråken, en fråga som bland annat sametinget och sameskolan har berört under en längre tid.
- Vi har gett ett särskilt uppdrag till att ta fram en ämneslärarutbildning på tre av minoritetsspråken. Ska man klara sameskola och utbildning i samiska så behöver man ha utbildade lärare, säger Erik Ullenhag.
Detta är något som glädjer både sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi och Inger Helene Fankki som är lärare på sameskolan i Kiruna.
- Det som regeringen har uppfyllt som vi har krävt från minoritetsorganisationerna är att lärarutbildningen kommer igång och det har man nu satsat pengar på så det är positivt, säger Per Mikael Utsi.
- De viktigaste punkterna är utbildade lärare och läromedel, det är det absolut viktigaste, säger Inger Helene Fankki.