Regeringskrisen hotar jobben i Kiruna

Det rådande politiska läget med en sittande övergångsregering skapar osäkerhet kring de utlovade ersättningsjobben i Kiruna.

Det är oklart om ersättningsjobben i Kiruna kommer att finnas med i höstens budgetproposition.

Det är oklart om ersättningsjobben i Kiruna kommer att finnas med i höstens budgetproposition.

Foto: Jonas Andersson

Kiruna2018-10-26 05:00

Vid en presskonferens i Kiruna i mitten av juni meddelades regeringens beslut att ersätta de arbetstillfällen som försvinner när Radiotjänst läggs ned. 120 jobb på Skatteverket, Lantmäteriet och Statens servicekontor skulle skapas i Kiruna.

Läs mer: Radiotjänst kan läggas ned

Läs mer: Här är Kirunas ersättningsjobb

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) sade samtidigt att finansieringen av arbetstillfällena måste finnas med i budgetpropositionen för 2019, som ska presenteras för riksdagen senast den 15 november. En proposition som i nuläget ser ut att läggas av en övergångsregering, som saknar möjlighet att ta partipolitiska initiativ eller lägga politiskt kontroversiella förslag.

Därmed är det oklart vad som kommer att hända med de utlovade jobben i Kiruna.

Vi har sökt både finansminister Magdalena Andersson (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) för att få besked, men ingen av dem har ställt upp på intervju. Gösta Brunnander, finansministerns pressekreterare, förklarar att läget är komplicerat och att det just nu inte går att svara på om jobben kommer att finnas med i budgeten.

– Antingen blir det en ordinarie budget, om en ny regering tillträtt. Annars kommer en övergångsbudget presenteras för riksdagen. Om en ny regering tillträder är det upp till den att fatta den typen av beslut, säger Brunnander.

Läs mer: Ovisshet rådet än – trots löftet

Läs mer: Ersättningsjobben kan försenas

På pressträffen i juni sade Peter Eriksson att det lär finnas bred politisk enighet kring att placera ersättningsjobb i Kiruna. Men det är inte säkert att det räcker för att ta med dem i budgeten.

– Just nu diskuteras den här typen av frågor. De borgerliga partierna och Vänsterpartiet sitter med övergångsregeringen och diskuterar principer för övergångsbudgeten – om det skulle bli aktuellt, säger Brunnander.

Bland personalen på Radiotjänst, som är planerat att läggas ned vid årsskiftet 2019–2020, finns en utbredd oro.

– Det är jobbigt att leva i den här ovissheten, jag minns knappt hur länge vi har gjort det nu. Vi försöker hålla ihop internt och ta hand om varandra så gott det går, säger August Tapojärvi, Unionens klubbordförande vid Radiotjänst.

Efter regeringens besked i somras var glädjen och lättnaden stor på arbetsplatsen.

– Men vi visste att vad som helst kan hända efter ett val.

Om ersättningsjobben inte får plats i budgeten finns möjligheten att föra in dem i vårbudgeten, om en ny regering tillträtt då. August Tapojärvi räknar med att samtliga riksdagspartier vill att Kiruna ska få arbetstillfällena.

– Ingen av dem vill väl bidra till ökad arbetslöshet? Det här är helt nya jobb, man flyttar dem inte från någon annanstans i Sverige. Det skulle vara ologiskt att riva upp det som lovats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om