Statistiken från Folkhälsomyndigheten släpar efter lite eftersom myndigheten utsattes för ett försök till datorintrång i förra veckan. Men siffrorna för måndagen och tisdagen den här veckan finns. I Kirunas fall handlar det om sammanlagt 83 nya smittade.
Det gör att krisledningsnämnden förlänger skolåtgärderna till fredag.
– Med de siffrorna vi har fått för måndag och tisdag ser det ännu inte ut som det har vänt neråt i Kiruna. Det är fortfarande alldeles för hög smittspridning. Vi har förlängt åtgärderna till fredag till att börja med. Sen har vi ett nytt möte på fredag morgon, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C) efter onsdagens möte.
Fortfarande gäller alltså distansundervisning för alla högstadieskolor och distansundervisning för alla elever från förskoleklass till årskurs 6 ”för de som på grund av smittorisk väljer hemmastudier för sina barn och själva klarar tillsynen av dem” som gäller fortfarande.
Enligt Gunnar Selberg håller sig en tredjedel av alla elever hemma från skolan.
– Vi är ganska angelägna om att få tillbaka barnen i skolan. Det är en besvärlig situation. Man hör en del rykten om att småungar springer runt på stan. Jag vet inte hur mycket relevans det ligger i det. Men det är klart att det är besvärligt. Smittspridning är prioriterad.
83 nya smittade under måndagen och tisdagen sammanlagt skulle ge ett snitt på över 280 i veckan.
– Sex stycken ligger inlagda på Kiruna sjukhus, varav fyra blev inlagda i går.
Men expertisen ger lite hopp för kommunen.
– Anders Nystedt (smittskyddsläkaren) tyckte det var pessimistiskt att dra det linjärt och att det skulle bli 280 smittade i veckan. De effekterna vi har åtagit kommer att få en effekt. Han trodde att det skulle börja vika den här veckan. Vi får hoppas på det, säger Selberg.
Vi kan också visa siffrorna på antal smittade totalt i skolorna i Kiruna. Förra veckan handlade det om 17 smittade på gymnasieskolan och 14 på grundskolorna.
– Vi tror att rapporteringen har börjat misstämma ganska mycket. När elever gick i skola och blev sjuka så anmäldes det. Nu när eleverna ändå är hemma då ser det ut som att man har slutat anmäla. För siffrorna ser ut att ha gått ner på skolorna, men det beror nog på att mörkertalet har blivit större. När eleverna ändå är hemma bryr man sig inte om att sjukanmäla. Vi hade gärna velat veta det.