Så mycket vill KBAB höja hyran

Kirunabostäder vill höja hyran med 5,1 procent i snitt. På tok för högt, menar hyresgästernas representant. Nu inleds årets förhandlingar.

Kirunabostäder avser att höja hyran med 5,1 procent i snitt. För högt anser Hyresgästföreningen. Nu tar förhandlingar vid.

Kirunabostäder avser att höja hyran med 5,1 procent i snitt. För högt anser Hyresgästföreningen. Nu tar förhandlingar vid.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2019-11-27 13:20

Nu inleds de årliga hyresförhandlingarna och Hyresgästföreningen i Kiruna har skickat ut ett pressmeddelande där Kirunabostäders yrkande på 5,1 procent avfärdas som för högt. 
Hyreshöjningen skulle, enligt Hyresgästföreningen, innebära en hyreshöjning på 490 kronor för en trea på 79 kvadratmeter på Tarfalavägen. En hyreshöjning med i snitt 5,1 procent innebär inte att alla hyror höjs med 5,1 procent, och det är heller inte fastslaget att det är just Tarfalavägen som skulle få en sådan hyreshöjning.
Nu ska  hyran förhandlas mellan Kirunabostäder och Hyresgästföreningen. 

2019 kom parterna överens om en hyreshöjning på 1,65 procent i snitt. I Sverige var den genomsnittliga hyreshöjningen 1,92 procent vilket motsvarade 20,1 kronor per kvadratmeter. Det var den högsta hyreshöjningen på sex år, enligt siffror från SCB. En lägenhet på tre rum och kök kostar under 2019 i snitt 7 146 kronor i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!