Samiskt mode på visning

Ett 30-tal företag med olika inriktningar är med i projektet Affärsutveckling i den gränslösa regionen Sápmi.På visningen i Jukkasjärvi visades både konst och kläder.

VARDAG OCH FEST. Sanne Kansa och Isabella Koivuniemi var två av modellerna som visade upp de samiska kläderna. Till vänster är en samisk kolt i tunt tyg designad av Solveig Labba och den högra är en klänning i ull designad av Eva Wilks.  Foto: Mattias Forsberg

VARDAG OCH FEST. Sanne Kansa och Isabella Koivuniemi var två av modellerna som visade upp de samiska kläderna. Till vänster är en samisk kolt i tunt tyg designad av Solveig Labba och den högra är en klänning i ull designad av Eva Wilks. Foto: Mattias Forsberg

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2012-03-01 06:00

Projektet är ett samarbete mellan Högskolan i Harstad och Svenska samernas riksförbund, SSR. Syftet är att de olika företagarna ska utveckla sitt samarbete, skapa nya nätverk och framförallt göra så att hela regionen syns.

- Vi ska samarbeta på olika sätt bygga nätverk och arbeta med produktutveckling över gränserna. På olika sätt ska vi öka lönsamheten och stärka våra olika företag, säger Monica L Edmondsson.

Glas- och modedesign
I gruppen är det väldigt varierade branscher och allt från turismnäring till kultur, slöjd, konst och livsmedel finns representerat.

Till Jukkasjärvi hade glaskonstnären Monica L Edmondsson med sig 16 olika kärl av glas som hon har tillverkat till ett annat, större projekt kallat 100 Migratory som handlar om ursprung och migration.

- Projektet började för tre och ett halvt år sedan när jag började tillverka de 100 kärlen. Nu är de klara och slutresultatet kommer att visas 2014 när Umeå är Europas kulturhuvudstad. I mellantiden ska de här kärlen ut på resa, säger hon.

Med på visningen fanns också kläddesignerna Sara Svonni, Solveig Labba, Karin Vasara och Eva Wilks som med hjälp av ett 30-tal modeller anordnade en modevisning inne i ishotellets pelarsal.

Festkolt
Solveig Labba från Soppero hade sytt en samisk kolt för festliga tillfällen. Snitten är exakt som en vanlig kolt men materialet är sidenorganza.

- Jag har velat leka med tyget och när man byter tyg så får ett plagg ett helt annat uttryck. Det är ingenting som man kan gå i skogen med som när man syr en kolt i ylle. Jag skulle nog kunna tänka mig att man går på nobelmiddagen med den, säger Solveig Labba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om