Selberg om löftena: ”Finns elever som kommit i kläm”

Gunnar Selberg ville inför valet satsa på skola, sjukhus och äldreomsorg i Kiruna. Sammanlagt har cirka 90 tjänster försvunnit inom skolan och äldreomsorgen under hans tid vid makten. Men kommunalrådet vill inte kalla det för neddragningar.

Gunnar Selberg.

Gunnar Selberg.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-02-12 06:00

Efter att Gunnar Selberg (c) kom till makten vid årsskiftet 2019 är det två neddragningar i Kiruna kommun som sticker ut.

Vid två olika tillfällen har det tagits bort sammanlagt 48 elevassistentstjänster. Det är ganska kraftiga neddragningar?

– Både och skulle jag vilja säga. Egentligen var det inga neddragningar. De har samma budget som de hade sedan tidigare. Den tidigare nämnden hade inte brytt sig om att hålla sin budget. De hade släppt iväg det vind för våg, säger Gunnar Selberg och fortsätter: 

– Det är klart att det uppfattas som en nedskärning, men vi ger dem inte mindre pengar. De får samma budget som de har haft innan.

Kommunalrådet säger att kommunen i det här läget inte kan tillföra mer pengar till den budgeten (som ligger på 15 miljoner) – det hade krävt en skattehöjning.

– Det är också sant att när man gör en sån inbromsning som nämnden gjorde, då är jag övertygad om att det finns elever som har kommit i kläm. Jag har kommit i kontakt med några såna elever. Det är nog jättesvårt att undvika. Jag hoppas att de har hunnit hantera alla fallen.

Inom äldreomsorgen har det försvunnit 40 heltidstjänster. Kommunen låg länge på 0,96 personal per boende (på vissa ställen låg kvoten på 1,0). Men skrev upp kvoten till 0,85 och kallade det för en ökning. 

Hur går det ihop?

– Man hade tagit ett beslut att man skulle ha en bemanningskvot på 0,8, men sedan brydde man sig inte om vad de hade tagit för beslut. Man anställde mer folk än vad man hade pengar till, säger Selberg och fortsätter:

– Om man jämför med det politiska beslutet så höjde man. Men tittar man på hur det såg ut i verkligheten så har man stramat åt. Det är ingen tvekan om det.

Selberg säger att Kiruna har ungefär 100 boendeplatser för mycket i förhållande till vad man kommunen ska ha. Lösningen är att tänka om.

– Vi måste få en annan struktur på våra seniorboenden. Vi har precis avsatt 57 miljoner till det. Om vi bygger fler seniorboende, trevliga boenden i bra miljöer då kan vi få en effektivare hemtjänst. De kan stanna kvar längre hemma och vi behöver inte ha lika många boendeplatser. Då kanske vi till och med kan öka bemanningskvoten. Men som det har varit nu med 100 platser för mycket så har inte ekonomin räckt till. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!