Socialtjänsten: "Måste vara aktiv själv"

Enligt socialtjänsten är det viktigt att en person med behov av hjälp själv är delaktig och samarbetsvillig i processen. "Man måste vara aktiv själv", säger Ulrika Karlström, avdelningschef på individ- och familjeomsorg.

Kiruna2018-05-23 05:30

Socialtjänsten kan inte uttala sig i enskilda ärenden, däremot kan de tala om hur det brukar fungera rent generellt när de hjälper behövande.

– Enkelt sammanfattat så hjälper vi egentligen ingen med bostad. Vi har ekonomiskt bistånd till exempel. Vi är ingen bostadsförmedling, säger Ulrika Karlström.

Socialtjänsten har lägenheter som de har förstahandskontrakt på. I vissa individuella fall så kan en person som behöver hjälp få bo i en sådan lägenhet.

Vad avgör när en person måste flytta ut?

– Man måste vara aktiv själv, till exempel till självförsörjning om man får ekonomiskt bistånd. Är man inte aktiv eller gör det svårare för utredarna att göra utredningarna och man inte är delaktig och samarbetsvillig, då är man inte samarbetsvillig mot sin egen självförsörjning.

Ibland kan vandrarhem vara en tillfällig lösning.

Varför använder ni vandrarhem?

– Det är ifall det inte finns samarbetsvilja mot egen självförsörjning så att man kan ha en egen lägenhet. Vandrarhem är korta lösningar om man ser att det finns ett tillfälligt behov.

Om en småbarnsförälder inte har någonstans att bo, kan ni tvinga ut dem?

– Det är jättesvårt att svara på en sådan fråga, det har absolut att göra med om du har varit delaktig. Har du varit samarbetsvillig, har du gjort det som du är ålagd att göra för att fortsätta ha lägenheten? Det beror helt på vad du som behovstagare har gjort eller inte gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om