"Som ett slag i magen"

Radiotjänst i Kiruna kan avvecklas om Public service-utredningens förslag blir verklighet. 230 personer riskerar därmed att förlora sina jobb.
- Det är väldigt tungt för personalen, säger Maria Mård, klubbordförande i Unionen.

SLUTET. Om förslaget blir verklighet, innebär det slutet för Radiotjänst. 230 personer riskerar då att förlora sina jobb.

SLUTET. Om förslaget blir verklighet, innebär det slutet för Radiotjänst. 230 personer riskerar då att förlora sina jobb.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2012-09-12 06:00

Det har länge spekulerats i vad den så kallade Public service-utredningen skulle innehålla.

Den kanske mest kontroversiella frågan är hur avgiften ska tas ut. Förslaget som nu lagts innebär att avgiften tas ut via skattsedeln, något som medför att man inte längre har behov av Radiotjänst och dess verksamhet i Kiruna.

- Det är ännu ett förslag men om det här huvudförslaget går igenom får det konsekvenser för oss på Radiotjänst. Då upphör vår verksamhet, eller vårt uppdrag att gälla från den sista december 2013, säger Stefan Hämäläinen, vd för Radiotjänst.

Under tisdagen informerade ledningen för Radiotjänst sin personal om situationen och hur man har tänkt arbeta vidare och det var självklart många som var oroliga inför framtiden.

- Det är väldigt tungt just nu för personalen och det kommer det att vara hela tiden tills vi får ett beslut, säger Maria Mård, klubbordförande i Unionen på Radiotjänst.

Inte oväntat
Enligt Maria Mård var det inga oväntade nyheter för personalen som under åren varit med om flera liknande utredningar. Denna gång fanns dock bara ett förslag, vilket om det blir verklighet, innebär slutet för Radiotjänst. Därför kändes det extra hårt och många funderar på om man ska stanna kvar eller redan nu börja söka sig ett annat jobb.

- Det var inga nyheter direkt, men det är klart att det blir som ett slag i magen när det bara är ett förslag, säger hon.

"Hopp och förtvivlan"
Enligt Radiotjänsts vd Stefan Hämäläinen så förbereder man sig inför flera olika scenarion.

- Det kan bli en höst som är fylld av svängningar och där vi i företaget kommer att pendla mellan hopp och förtvivlan. Det tror jag att alla medarbetare är inställda på, att det är ett högst tänkbart scenario, säger han och fortsätter:

- Det bästa vi kan göra för oss själva och för Radiotjänst är att göra ett så bra jobb som möjligt. Då signalerar vi också att vi är professionella och duktiga på det vi gör.

På Radiotjänsts huvudkontor i Kiruna arbetar 130 tillsvidareanställda och 100 deltidsanställda med att administrera den i dag lagstadgade radio- och tv-avgiften. Ungefär hälften av personalen har varit med ända sedan starten 1988 och cirka 80 procent av personalstyrkan är kvinnor.

Utöver de anställda i Kiruna anlitar Radiotjänst även cirka 70 så kallade frilanskontrollanter runt om i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om