Spillbetong faller i älven vid brorenovering

Bron över Lainio älv längs E45 i Nedre Soppero renoveras under sommaren. Betongrester som lossnar i samband med vattenblästring faller rakt ned i älven eftersom uppsamling saknas.

Blästrar. Bron över Lainioälven i Nedre Soppero renoveras under sommaren och i samband med arbetet så använder man en sorts vattenblästring som avlägsnar gammal betong.

Blästrar. Bron över Lainioälven i Nedre Soppero renoveras under sommaren och i samband med arbetet så använder man en sorts vattenblästring som avlägsnar gammal betong.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2015-06-07 15:00

Den bro som idag finns i Nedre Soppero byggdes åren 1959-1960 och nu är den i stort behov av en upprustning. I maj påbörjades arbetet som innebär att bland annat räcken och slitbana byts ut. I samband med renoveringsarbetet används en vattenbläster som skär sönder gammal betong innan den nya kan gjutas. Bitarna som då lossnar faller enligt ögonvittnen rakt ned i älven, helt utan något som helst skyddsnät som samlar upp materialet.

– Jag blev lite orolig när jag först såg det för jag undrar vad som egentligen händer med vattendragen eftersom man ser hur allt far ned i vattnet, säger ett ögonvittne som tagit kontakt med Kuriren.

Miljösamverkan Sverige är ett samverkansorgan som länsstyrelserna tar hjälp av. Av deras informationsmaterial framgår det att växt- och djurliv i vatten är särskilt känsligt för påverkan. I vattendrag där det förekommer öring så bör inte grumlande arbeten utföras under perioden oktober till och med maj. För att begränsa spridningen av partiklar i vattnet används normalt en duk som fångar upp partiklarna. Men något sådant används inte vid arbetet på bron i Nedre Soppero.

– Jag är orolig för växtligheten och fiskarna för vad händer med allt det som ligger där på botten idag. Det är grus, kanske asfalt och annat, säger ögonvittnet som vill vara anonymt.

Vid vattenverksamhet skall länsstyrelsen ge tillstånd men något sådant finns inte för den aktuella verksamheten. Inte heller kommunens miljökontor känner till något om renoveringen av bron.

– Vi måste kontrollera om det är anmälningspliktigt. Det finns sanktioner om man börjar med en anmälningspliktig verksamhet utan att ha anmält det till miljökontoret, säger kommunens miljöchef Anders Fjällborg.

Han anser att det bästa hade varit att anmäla verksamheten till kommunen så att en bedömning av om några försiktighetsåtgärder hade behövt vidtas.

– Betong är kalk och vanlig sten och i sig är det inte farligt men allt beror på hur mycket det är och vad det blir för koncentration. Det kan bland annat öka pH-värdet i älven, säger Anders Fjällborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om