"Trodde barnen var tryggare här uppe"

Nätmobbningen är fortfarande ett stort problem och många barn känner sig inte trygga i sitt bostadsområde under kvällstid.

CHEFSBESÖK. Maria Frisk, verksamhetschef Rädda barnen region nord och generaldirektören Elisabeth Dahlin besökte Kiruna och informerade om undersökningen "Ung röst" som Rädda barnen genomfört.

CHEFSBESÖK. Maria Frisk, verksamhetschef Rädda barnen region nord och generaldirektören Elisabeth Dahlin besökte Kiruna och informerade om undersökningen "Ung röst" som Rädda barnen genomfört.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2012-01-26 06:00

Dessa var några av de punkter som Rädda barnen tog upp när generalsekreteraren Elisabeth Dahlin besökte Kiruna.

Rädda barnen hade bjudit in till en påverkansfrukost där man presenterade resultaten av den stora enkäten "Ung röst", där cirka 25.000 barn hade deltagit.

Undersökningen kan delas in i några olika områden. Dels att barn känner sig otrygga men även psykisk hälsa, missbruksrelaterade frågor, skolan, mobbning, familjens ekonomi och barns inflytande.

Otryggt
Enkätsvaren ger en bild av hur barn och unga i Sverige tänker om sin situation, sin vardag och frågor som är viktiga.

Barnen är rädda visar undersökningen. Sett över hela Sverige är det nästan en fjärdedel som sällan eller aldrig känner sig trygga när de använder kollektivtrafik på kvällstid. En tiondel känner sig inte heller trygga i sitt bostadsområde på kvällar. Siffrorna ser dock marginellt bättre ut för Norrbotten.

- Vi trodde att det skulle vara större skillnad mellan storstäder och mindre platser. Vi hade nog trott att barn kände sig tryggare här uppe och det slår en väldigt starkt eftersom jag själv är uppvuxen i Norrbotten, säger Elisabeth Dahlin.

Mobbning
Något som är svårt att komma åt är nätmobbningen. Det är idag vanligt förekommande att barnen utsätter varandra för kränkande behandling via exempelvis Facebook och andra sociala medier. Lösningen är enligt Elisabeth Dahlin mer information och bättre kontroll av vad barnen gör framför datorn. Hela 91 procent av de tillfrågade barnen vill dock göra mer för att stoppa mobbning.

- Jag tycker att det är alarmerande när vi fortfarande har mobbning och kränkande behandling på alla de arenor där vi vuxna inte ser, säger Elisabeth Dahlin.

Enkätsvar från Norrbotten

47 procent oroar sig för att misslyckas i skolan

57 procent upplever skolan som stressande

14 procent oroar sig för att bli utsatta för våld från vuxna

7 procent oroar sig för att bli utslängd hemifrån

17 procent oroar sig för att familjens pengar inte ska räcka till det som behövs

17 procent känner sig sällan eller aldrig trygga i kollektivtrafiken på kvällen

8 procent av flickorna respektive 5 procent av pojkarna av pojkarna känner sig sällan eller aldrig trygga i bostadsområdet på kvällen. Flickor är mindre trygga och mer stressade än pojkar.

69 procent anser att deras möjligheter att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer i kommunen är ganska små, mycket små eller helt saknas

73 procent tycker att det är viktigt att politiker i kommunen och grupper av barn/unga träffas och diskuterar

89 procent vill göra mer för att stoppa mobbning

74 procent vill göra mer för att minska användandet av alkohol och droger bland vuxna

93 procent ser positivt eller mycket positivt på framtiden för sin egen del

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om