Dessa var några av de punkter som Rädda barnen tog upp när generalsekreteraren Elisabeth Dahlin besökte Kiruna.
Rädda barnen hade bjudit in till en påverkansfrukost där man presenterade resultaten av den stora enkäten "Ung röst", där cirka 25.000 barn hade deltagit.
Undersökningen kan delas in i några olika områden. Dels att barn känner sig otrygga men även psykisk hälsa, missbruksrelaterade frågor, skolan, mobbning, familjens ekonomi och barns inflytande.
Otryggt
Enkätsvaren ger en bild av hur barn och unga i Sverige tänker om sin situation, sin vardag och frågor som är viktiga.
Barnen är rädda visar undersökningen. Sett över hela Sverige är det nästan en fjärdedel som sällan eller aldrig känner sig trygga när de använder kollektivtrafik på kvällstid. En tiondel känner sig inte heller trygga i sitt bostadsområde på kvällar. Siffrorna ser dock marginellt bättre ut för Norrbotten.
- Vi trodde att det skulle vara större skillnad mellan storstäder och mindre platser. Vi hade nog trott att barn kände sig tryggare här uppe och det slår en väldigt starkt eftersom jag själv är uppvuxen i Norrbotten, säger Elisabeth Dahlin.
Mobbning
Något som är svårt att komma åt är nätmobbningen. Det är idag vanligt förekommande att barnen utsätter varandra för kränkande behandling via exempelvis Facebook och andra sociala medier. Lösningen är enligt Elisabeth Dahlin mer information och bättre kontroll av vad barnen gör framför datorn. Hela 91 procent av de tillfrågade barnen vill dock göra mer för att stoppa mobbning.
- Jag tycker att det är alarmerande när vi fortfarande har mobbning och kränkande behandling på alla de arenor där vi vuxna inte ser, säger Elisabeth Dahlin.