Anledningen till varför resultatet var så mycket lägre för andra kvartalet beror på en rad olika händelser. Först drabbades de av en trasig bärring i pelletsverket KK4 i Kiruna och sedan fortsatte olyckorna att avlösa varandra. Statsanställda tågledare strejkade i Norge vilket ledde till ett tio dagar långt totalstopp på malmbanan.
Leveransproblem
I juni hade man även ett planerat underhållsstopp av skeppslastaren i Narvik och som om det inte var nog så var LKAB tvungna att hastigt stänga ned sin senaste satsning Gruvberget i Svappavaara.
Det är framförallt leveranserna som blivit lidande. Produktionen har gått för fullt även om alla produkter inte kunnat levereras till kunderna, vilket betyder växande lager på produktionsorterna. Sett till halvåret så är dock leveranserna bara två procent lägre än samma period förra året.
- Kvartal två är det besvärligaste kvartalet jag har haft sedan jag blev vd, säger Lars-Eric Aaro.
Även om LKAB hade många problem under kvartalet så gick man fortfarande i vinst med nästan 2,3 miljarder kronor. Jämfört med samma period förra året är det dock ett riktigt vinstras, då årets resultat var 42 procent lägre.
Enorma investeringar
LKAB vill förbereda sig på ett allt lägre malmpris i framtiden och då gäller det att göra satsningarna när det går bra för företaget. Därför har man under andra kvartalet investerat hela 1,5 miljarder kronor, vilket är bland de högsta investeringssiffrorna någonsin för LKAB.
- Vi måste upp i volym och då får vi en lägre totalkostnad, för vi vet att efter en fantastisk högkonjunktur med de fantastiska marginaler vi har nu så kommer det sämre perioder. Vi vill använda vinsterna för att förbereda oss för en normalsituation på marknaden, säger Lars-Eric Aaro.
Tack vare en stor tillgång på gas i världen har LKAB börjat rikta blickarna mot direktreduceringstekniken. Ett allt lägre gaspris gör att direktreduktionen blir konkurrenskraftig.
- För oss är det en jättegrej, då vet vi att man efterfrågar pellets, säger Lars-Eric Aaro.