– Vi satsar på att det här ska växa. Vi hade velat bli sommarens motsvarighet till Jokkmokks marknad, säger Nils Torbjörn Nutti, arrangör för Sámimárkan, som är i fullt arbete med att bygga upp marknadsområdet när Kuriren träffar honom.

Under de tre åren som Sámimárkan har arrangerats nere på Kyrkudden har konceptet utvecklats för varje år som gått. Det stora tillskottet det här året är lördagens musikkväll med flertalet samiska artister. I artistutbudet återfinns bland annat Melina Kuhmunen, vinnare av Sámi Grand Prix 2013.

– Förra året testade vi att ha ett musikuppträdde, och det gav mersmak. Vi har satsat mycket på att försöka ha en bredd när det gäller artister så att det ska finnas något för både äldre och yngre besökare. Vi hoppas att det ska slå väl ut och att vi i framtiden kan börja ha musikunderhållning samtliga kvällar under marknadshelgen

Artikelbild

| Resning. Just nu arbetar man med att resa de lavvos var kvällsaktiviteterna kommer hållas under helgen

Under marknaden arrangerar man flera föreläsningar, och samtal, som bland annat kommer avhandla klimatförändringar och det samiska språket. Marknaden har ett uttalat syfte att synliggöra och lyfta fram det samiska samhället, och föreläsningarna är en lika stor del av konceptet som själva marknadsstånden.

– De här föreläsningarna lyfter allvarliga frågor och det är en del av att vi vill försöka bredda marknaden. Det ska vara mer av ett kvalitativt kulturarrangemang än en platsmarknad,det ska finnas något för alla besökare, säger Nils Torbjörn Nutti.

– Här i Jukkasjärvi siktar vi högt, vi vill ha en större marknad och en större målgrupp i framtiden, fortsätter han.