Under fredagen invigdes en ny restaurang och fyra nya stugor i fjällvärlden väster om Kiruna och cirka 60 personer deltog i festligheterna. Det är företaget Sarriland som står bakom investeringen som man ska hoppas visa vägen för övriga turistföretagare i regionen.

– Det här är bra och andra små aktörer ser att det går att satsa och då kanske de också vågar. Det viktiga är att bankerna vågar satsa på turistnäringen för många spår att det ska växa och då måste folk kunna utveckla, säger Andreas Sarri, vd för Sarriland.

Familjen Sarri har länge haft verksamhet intill sjön Láddjujávri som ligger längs leden till Kebnekaise. Nu är det fjärde generationen som arbetar inom turistnäringen och med den nya restaurangen och de tillhörande stugorna hoppas man kunna utveckla verksamheten.

Artikelbild

| Restaurang. Den nya restaurangen rymmer cirka 50 gäster samtidigt. Under högsäsong är det uppemot 300 lunchgäster som serveras dagligen.

Restaurangen som riktar in sig på lokala delikatesser rymmer 50 personer och i de fyra stugorna har man plats för upp till 16 nattgäster. Till sommaren ska man även bygga ytterligare sex stugor som ligger i det vackra fjällandskapet.

– Vi är otroligt nöjda med resultatet. Vi har kämpat hårt och det blev mycket bättre än vad vi trodde från början, säger Andreas Sarri.

Byggnaden som både in- och utvändigt påminner en del om en tältkåta har ritats av arkitekten Ulla Alberts. För henne var projektet speciellt.

– Det är vissa uppdrag som får en speciell plats i hjärtat. inte bara byggnaden och arkitekturen utan de människor man träffar. Detta är ett sådant projekt man kommer att bära med sig för livet, sade Ulla Alberts vid sitt tal.

Artikelbild

| Sarriland. Andreas Sarri är vd för satsningen vid Láddjujávri som man kallar "Sarriland" och han tror stenhårt på idén.

Verksamheten drar igång på allvar framåt sommaren då trycket med turister är som störst.

Tidigare har familjen Sarri drivit den smått kända restaurangen Lap Dånalds, där det bland annat har serverats en renburgare som många vandrare har satt tänderna i under sina strapatser mellan Kebnekaise och Nikkaluokta. Nu flyttar renburgaren i stället in i den nybyggda restaurangen men fokus är fortsatt på lokala råvaror.

Artikelbild

| Vyer. Utsikten från stugorna vid anläggningen i Láddjujávri är inte fy skam.

– Vi kommer att fortsätta sälja den, det är en klassiker. Nu har vi möjlighet att göra tillbehören och allt annat mycket bättre. Men vi kör vidare på kaffeost, hjortron, röding och annat lokalt, säger Andreas Sarri.