– Det här kommer inte påverka byggnationen av det nya centrumet. Kiruna är en liten stad med en bostadsmarknad som man inte kan jämföra med till exempel Stockholm. Där slåss man om att få köpa och man betalar minst tio gånger mer än vi tar i markpriser och det kan vi inte i Kiruna. Det har vi känt till. Därför försöker vi möjliggöra ett koncept som blir intressant för de som ska bygga, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson angående de uppskjutna byggplanerna.

Läs mer: PEAB får skjuta på byggplaner

Säger det något om framtiden för stadsflytten?

– Nej, men det som verkligen är en utmaning är när det går tyngre för LKAB. Det påverkar marknaden. Om de som ska äga bostäder i Kiruna i framtiden blir oroliga på grund av det kan det påverka intresset.

Ser du att Kiruna bostäder skulle kunna bli den enda fastighetsägaren nere på skjutbaneområdet?

– Nej, den oron ser jag inte. KBAB och LKAB kommer oavsett att bygga. Sedan har vi några andra som är så gott som klara för att bygga. Kiruna behöver fler fastighetsägare och jag tror det är bra för fastighetsmarknaden om det finns flera olika, säger Kristina Zakrisson.

Center politikern Gunnar Selberg tycker att de svåra i att hitta fastighetsägare varslar om stora orosmoln på himlen inför den kommande stadsflytten.

– Hela den här stadsomvandlingen vilar på externa finansiärer. Men ännu har man inte ett enda påskrivet kontrakt. Peab får lägga hela bygget på is nu. Det är en så konstig väg kommunen har valt, säger Gunnar Selberg.

Hur tror du det här påverkar stadsflytten?

– Jag tycker det visar på den avsaknad av plan som finns för det nya centrumet. Hela nya centrum, och hela Kiruna stadsomvandling, bygger på att de här beställarna ska finnas. Nu ser vi hur mycket det är värt, säger Gunnar Selberg (C).