Snart kan det sitta två norrbottningar i Vänsterpartiets partistyrelse.

Riksdagsledamoten Birger Lahti från Pajala är redan ordinarie ledamot och föreslås för omval inför valet som hålls på partikongressen i Karlstad under lördagen. Carolina Gustafsson från Kiruna är för närvarande ersättare – men har sent omsider flyttats upp som ordinarie ledamot i valberedningens förslag.

Läs mer: Frågan splittrar V – inför kongressen

Något som kan ses som en konsekvens av Rossana Dinamarcas – feministisk talesperson för Vänsterpartiet och mångårig riksdagsledamot – beslut att lämna politiken.

– Ingen kan fylla hennes skor, men det blir väl naturligt eftersom jag stod som första ersättare, säger Carolina Gustafsson.

Carolina Gustafsson är västerbottning från början, men är sedan fyra år bosatt i Kiruna där hon är ordförande i den lokala partiföreningen. Som vänsterpartist säger hon sig kämpa för ett mer jämlikt och rättvist samhälle.

– Konflikten kring storstadsnormen är en grej jag brinner för efter att ha bott i Kiruna.

Förutom en ordinarie stol i partistyrelsen hoppas hon på en plats i riksdagen. Carolina Gustafsson är nummer två på Vänsterpartiets riksdagslista i Norrbotten.

– Jättespännande det också.

Etta på den listan är Birger Lahti som även han ser fram emot en ny period i partistyrelsen. Han tycker att han också bidrar med ett glesbygdsperspektiv.

– Finns saker jag kan bidra med vad gäller synen på glesbygden och hur vi kan kombinera miljöfrågorna med hållbart brukande. Min bakgrund kan ingen ta ifrån mig och jag kommer från den glesast befolkade delen i hela Sverige, säger Birger Lahti.