Den 1 september börjar Maria Stenberg som regionchef för Hyresgästföreningen i Norrland. Då är det slut med politik för regionrådet, som lämnar alla sina uppdrag.

Vem som tar över som ordförande i regionstyrelsen fram till årsskiftet, när den nya mandatperioden börjar, är ännu inte känt.

– Jag förmodar att Glenn Berggård (vänsterpartistiskt regionråd och vice ordförande i regionstyrelsen) kliver in. Det är ingen big deal, det är därför man har en konstruktion med en vice ordförande, säger Maria Stenberg.

Artikelbild

Glenn Berggård är beredd att kliva in.

– Jag är vice ordförande och får fullgöra ordförandes uppgifter, så jag räknar med det, säger han.

Regionstyrelsen sammanträder den 3 oktober, den 31 oktober och den 5 december. En ny ordförande måste väljas av fullmäktige som sammanträder nästa gång den 9 oktober.

Enligt S-regionrådet Anders Öberg har partiet inte tagit ställning om en ny socialdemokratisk kandidat ska föras fram.

Artikelbild

| Maria Stenberg.

– Det behöver vi nog fundera på. Men nu är det fokus på valrörelsen, säger Anders Öberg.

Han önskar Maria Stenberg lycka till på det nya jobbet.

– Hon är skarp, drivande och har haft ett tufft uppdrag. Jag är jätteglad för att hon får möjlighet att efter politiken ta sig an nästa spännande uppdrag, så jag får gratulera både Maria och Hyresgästföreningen.

Glenn Berggård anser att Stenberg kommer bli saknad.

– För mig hade det underlättat om hon hade suttit mandatperioden ut. Samarbetet har fungerat alldeles utmärkt och hon har varit en bra ordförande, säger Berggård.

Läs mer: Stenberg bortkuppad – lämnar politiken

Läs mer: Politikern får nytt toppjobb

Läs mer: "Jag är supertaggad"

Efter att Maria Stenberg kuppades bort vid Socialdemokraternas valkonferens i november förra året har hon bestämt att hon lämnar politiken efter valet. Nu sker det alltså redan veckan före valdagen den 9 september.

– Det känns mycket bra, faktiskt. Jag lämnar politiken till hundra procent, men får fortsätta jobba med viktiga samhällsfrågor. Det tycker jag är roligt med Hyresgästföreningen.

Maria Stenberg har erfarenhet från riksdagens bostadsutskott, som lades ned efter valet 2006.

– Så jag känner igen frågorna, men kan inte alla detaljer.

Fler hyresrätter, en fortsättning för systemet med reglerade hyror och en fortsatt stark allmännytta ser hon som tre nyckelfrågor när hon tar sig an bostadsfrågorna igen.

– Jag kan begripa att fri hyressättning skulle göra det svårt för många att alls få en bostad.