LKAB kommer att köpa ett nytt hotell till Kirunas nya centrum. LKAB kommer att äga hotellbyggnaden, förvaltningen sköts av LKAB fastigheter och hotellet kommer att drivas av hotellkedjan Scandic. Gruvjätten har tecknat avtal med byggherren Skanska som kommer att bygga hotellet. I ett pressmeddelande skriver LKAB att hotellet kommer att bli Kirunas största och inrymma 230 rum, restaurang och Kirunas "första" skybar.

– Vi är stolta över att vara med och säkra ett nytt stadshotell i Kiruna. Det här befäster LKAB:s starka framtidstro och att vi ersätter det gruvbrytningen påverkar. Vi är också glada över att Skanska väljer att etablera sig här, samt att Scandic delar vår framtidstro och väljer att expandera, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar.

Hotellet ska stå färdigt i oktober 2021.

– Vi är mycket glada över att få vara delaktiga i att grunda och utveckla Kirunas nya centrum. Det nya hotellet kommer, precis som vårt nuvarande, att vara en mötesplats både för hitresta resenärer och lokala gäster. Vi kommer också kunna erbjuda något helt unikt med vår planerade skybar, det kommer verkligen att ge en hotellupplevelse utöver det vanliga, säger Peter Jangbratt, Sverigechef, Scandic.

– Vi är glada åt att vara med i utvecklingen av det nya Kiruna. Tillsammans med Scandic har vi nu utvecklat ett hotell som kommer att bli ett landmärke i staden, säger Bernt Lundstedt, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.