Kommunen om breven till ministrarna

Kommunen och LKAB ser ingen gemensam lösning. Nu står kommunens förhoppning återigen till en samordnare.

Kommunalrådet Gunnar Selberg säger återigen att den enklaste lösningen är om staten ger LKAB ett tydligare ägardirektiv.

Kommunalrådet Gunnar Selberg säger återigen att den enklaste lösningen är om staten ger LKAB ett tydligare ägardirektiv.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-23 05:30

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) och kommundirektören Lennart Andersson har skickat en skrivelse till infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) och Näringsminister Ibrahim Baylan (S). I den uttrycker kommunen återigen en önskan om att en statlig samordnare ska tillsättas.  

I skrivelsen till ministrarna menar kommunen att det finns frågor där besluten mellan statliga aktörer utan kommunens medverkan innebär en risk för att helhetssynen på samhället behov och förutsättningar går förlorad. 

Frågan kring ägardirektiv har varit uppe hos regeringen men under våren meddelade Baylan att frågan ska lösas lokalt. Trots detta hoppas Selberg på ett nytt svar denna gång och menar att regeringen måste se behovet förr eller senare. 

– Det är inte rimligt att man låter ett statligt bolag riva bort en stad utan att det finns planeringsförutsättningar. Det behövs egentligen inte någon statlig samordnare om man ger LKAB ett tydligare direktiv om att vara motpart även om det rör frågor som normalt ligger utanför LKAB:s ansvar. Det är den enklaste lösningen, säger Selberg. 

Anders Lindberg, presschef på LKAB, säger att LKAB har noterat att kommunen har vänt sig till regeringen i frågan om järnvägsstationen, och att de inte har något att invända mot en statlig samordnare.   

– Om kommunen känner att man behöver ett större stöd ser vi inga problem med det. Frågan om järnvägsstationen ägs av regeringen och sjukhuset av regionen. Vi tycker att de regler som finns nu är tydliga och vilka lagar man ska följa., säger Lindberg. 

Kommunledningen vill ha en centrumnära järnvägsstation och sjukhus.
Kommunledningen vill ha en centrumnära järnvägsstation och sjukhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!