Kommunen tvingas bromsa flygplatsutveckling

Swedavia vill bygga ut flygplatsen med bland annat ett hotell. Problemet är att beslutet var järnvägen ska gå är två år bort.

Swedavia vill utevckla Kiruna Airport men kan få svårt med planbesked.

Swedavia vill utevckla Kiruna Airport men kan få svårt med planbesked.

Foto: Saga Skovdahl

Kiruna kommun2019-12-03 19:10

 Swedavia vill utveckla området kring flygplatsen med hotell och verksamhet med koppling till flygplatsens verksamhet. 

– Vi har gjort är en masterplan för hur flygplatsen ska utvecklas de närmaste trettio åren om hur vi vill utveckla området mellan flygplatsen och nya stan, säger Andreas Fredriksson, chef på Kiruna flygplats. 

Bolaget har ansökt om planbesked för tre områden. Ett område omfattas av rinksintresse för rennäringen. Trafikverket menar att utvecklingsplanerna ligger inom området för möjliga järnvägsdragningar för en centrumnära permanent järnvägsstation. 

Var järnväg och järnvägsstation kommer att placeras kan Trafikverket inte säga innan den pågående järnvägsplanen har blivit klar om två år. Därför är det svårt för kommunen att bevilja planbesked för Swedavia. 

– Förslaget från tjänstemannen att ge ett positivt planbesked på ett av områdena som inte skulle påverkas av en järnvägsdragning.  Vill någon bygga i Kiruna så ska det bara vara köra. Det här illustrerar vilket hinder järnvägen blir när ingenting är klart, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Han säger att det troligaste är att de från politiskt håll kommer att gå på tjänstemännens förslag, och att de måste hålla öppet för järnvägen. Men att det är hämmande för centrumutvecklingen.

– Om vi skulle släppa ett område så kan de komma igång med en del i alla fall. Jag hoppas att Swedavia ser det som en bra lösning. Vill de komma igång med allt direkt så har vi problem, säger Selberg.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!