Prästholmen är klart för regeringssatsningen Konst händer. Området är ett av 15 områden som ingår i satsningen, och det absolut nordligaste av dem. Arbetet pågår under tre års tid och just i Boden är det ett samarbete mellan Bodens kommun, Försvarsmuseet, Bodenbo, Havremagasinet och Statens konstråd. Konstnären Sandi Hilal besöker Boden för första gången under torsdagen och är förväntansfull.

– Det finns flera saker som kan göras och det är väldigt roligt att så många är engagerade, så jag ser stor potential för projektet.

Satsningen Konst händer har totalt 26 miljoner kronor att röra sig med, hur mycket av det som kommer att hamna i Boden är för tillfället inte klart. Vad det kommer att bli för typ av konst, eller om konsten kommer att vara ute eller inne är inte heller bestämt än.

– Om jag visste vad jag skulle göra hade jag inte varit här just nu, då hade jag skapat något, säger konstnären.

Joanna Zawieja från Statens konstråd är inne på samma spår.

– Vi jobbar med steg för steg-metoden.

Idén med projektet är att ta hjälp av invånarna, det är någonting som konstnären lägger stor vikt vid.

– Jag vill inte komma som konstnären och bara skapa objektet. Hela tanken är att det är en lång process och jag vill ta hjälp av personerna som bor här.

Från Bodenbos sida hoppas man att projektet ska ge Prästholmen lite av en ny start.

– Det viktigaste tror jag är att man får delaktighet av de som är boende i området för att skapa någonting nytt, säger Johan Johansson.