Här får plastpåsar och sugrör nytt liv

Sugrör har blivit till ett växthus. Platspåsar har fått nytt liv som lampor, mobiler, kläder och gamla leksaker som guldspejats pryder en lampfot av svarta soppåsar.

Plastklänning. En galaklänning av återvunnen plast tillhör en av de verk som ställs ut av Konslinjens elever på Sunderby Folkhögskola.

Plastklänning. En galaklänning av återvunnen plast tillhör en av de verk som ställs ut av Konslinjens elever på Sunderby Folkhögskola.

Foto: Eva Åström

Konst2017-02-16 11:30

Konstlinjens elever bjuder in till en utställning på Galleri Y på Sunderby Folkhögskola under temat återbruk.

Under fem veckor har Konstlinjens elever jobbat med design där kravet var att recycla plast. En uppgift som gett eleverna en hel del aha-upplevelser.

– Det har varit otroligt lärorikt, inte minst har vi lärt oss mycket om materialet och hur mycket plast vi omges av, säger Moa Eklund Anderholm och Emilia Lamberg.

Moa Eklund Anderholm har tidigare arbetat som nagelskulptris har återanvänt nageltipper, som använts till nagelförlägningar i den lampa hon skapat.

– Jag har haft företag förut. Allt material hade jag hemma. Jag har även färgat blommorna på lampan med gelén man använder till att bygga upp naglar, säger hon.

Kurskamraten Emilia Lamberg har å sin sida använt platspåsar till sin lampa som hon gett formen av en manet.

– Jag ville återkoppla till hur plasten förorenar våra hav. En blöja tar det exempelvis 450 år att bryta ned, en platspåse 10-20 år.

Läraren Viktoria Pettersson, utbildad formgivare, menar att design bjuder på ett annorlunda tankesätt för eleverna.

– En designad produkt kräver en strategi och måste ha en funktion. Du jobbar ofta i team och har en kund att förhålla dig till, liksom en målgrupp. En stor skillnad mot fritt skapande, säger Viktoria Pettersson.

Och Moa Eklund Anderholm och Emilia Lamberg menar att uppgiften var svår, främst för att de aldrig tidigare arbetat med plast i sitt konstnärliga skapande.

– Plast har extremt många olika egenskaper och reagerar exempelvis mycket olika på värme. Även hållbarheten skiljer sig mycket, men den stora lärdomen är hur mycket man kan göra av plastpåsar, säger de.

Utställningen pågår fram till och med 26 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om