Luleåbiennalen har smygstartat

Den 17 november återuppstår Luleå konstbiennal, tillika Skandinaviens äldsta biennal.

Sista biennal-helgen i februari kommer en konferens om antifascistisk organisering inom konsten att anordnas, avslöjar Emily Fahlén och Asrin Haidari.

Sista biennal-helgen i februari kommer en konferens om antifascistisk organisering inom konsten att anordnas, avslöjar Emily Fahlén och Asrin Haidari.

Foto: Eva Åström

Konst2018-09-25 06:00

Men redan nu har faktiskt biennalen startat med en utgivning av Luleåbiennalens journal ”Lulu-journalen”

– Redan på ett tidigt stadium föddes idén om att fördjupa och komplettera utställningsformatet. När man jobbar med en utställning görs grundliga efterforskningar och research. Det ger betraktaren ytterligare en inblick i utställningen, säger Emily Fahlén, en av de tre konstnärliga ledarna för biennalen.

Men det handlar också om de konstnärliga ledarnas intresse för litteratur.

– Text och poesi kommer inte alltid till sin rätt i en konstutställning, menar hon.

Därför har ”Lulu-Journalen” sett dagens ljus. Hittills har två nummer publicerats på Luleåbiennalens hemsida. Totalt sju nummer kommer att ges ut en gång i månaden fram till och med februari nästa år och kan gratis läsas eller laddas ned.

– Vi säljer inga lösnummer. De finns tillgängliga på vår hemsida, säger Asrin Haidari, konstnärliga ledare.

Varje journal utgår från ett offentligt konstnärligt verk i Norrbotten utifrån det ramverk som även är Luleåbiennalens tematik – nämligen det norrbottniska landskapet och mörkret. Det första numret, som behandlade attentatet mot Norrskensflamman och interneringslägret/arbetslägret i Storsien utanför Kalix, där omkring 300–370 kommunister, syndikalister, pacifister och radikala socialdemokrater internerades vintern 1939–1940, utgick från Toivo Lundmarks minnesmonument över attentatet mot Norrskensflamman i Luleå.

– Det finns så många historier som inte är välkända för folk, historiska händelser som det skrivits och forskats lite om. Kanske speciellt historier från norr. I det första numret återpublicerade vi därför några äldre texter, men lät också poeten David Väyrynen, författarna Judith Kiros och Ida Linde återreflektera händelserna i vår samtid. Det är ett nummer vi är mycket nöjda med, säger Emily Fahlén och Asrin Haidari.

Utgivningen av ”Lulu-journalen” nummer 2 har gjorts av gästredaktören Jonas Teglund som utgått från en mindre känt offentligt verk – en skylt i byn Ryssbält med utnämningen av ”Årets korsning”. En vägkorsning, bland många andra i Sverige med den enda skillnaden att den getts ett speciellt attribut och därmed uppmärksammats. Numret hade release i fredags där Luleåsonen Jonas Teglund samlat ett antal publiceringar och brottstycken från förlaget Teg Publishing han driver tillsammans med sin bror.

– Det är ett mer personligt landskap som skildras i detta nummer, menar Emily Fahlén.

Eller som Jonas Teglund själv uttrycker det i ”förordet” till journalen: ”Det är skilda uttryck som egentligen inte har så mycket med varandra att göra, men de liknar oss och kanske andra.”

Luleåbiennalen

Luleåbiennalen öppnar den 17 november i år med ett program på många platser i Norrbotten. Konsthändelser och utställningar ges i Luleå, Boden, Jokkmokk, Korpilombolo och Kiruna.

De olika utställningarna kommer att ta avstamp i Norrbottens variationsrika landskap och historia – verk som bland annat handlar om landskapets minnen och sår, försvunna vattenfall, ideologiserade arkiv och militariserade zoner. Ett huvudtema är mörker. Både i bokstavlig mening eftersom biennalen infaller under årets mörkaste tid, men också metaforiskt – mot ett politiskt mörker såväl som mörkrets potential för tänkande, drömmar och projektion.

Biennalen avslutas den 17 februari 2019

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om