Sture Berglund är en av länets mest ryktbara tecknare, målare och grafiker. Han formgav diplomen till Nobelpriset i fysik år 2009, ingick i rockgruppen Kents grafiska profil, men har också hyllats för sina natur- och skärgårdslandskap.
I flera perioder var han lärare på Sunderby folkhögskola, bland annat när en ung Lennart Holmbom var elev åren 1973-1976.
– Han är min förebild. Dessutom en utomordentlig lärare. Sture hade förmågan att sätta pricken på det man behövde höra, säger Lennart Holmbom och minns när han skulle teckna nakenmodeller.
– Allting på kropparna hamnade fel. Då tittade Sture på bilderna och sa: Du får inte teckna linjer. Jag tog till mig det, började teckna mer "valörer" – och plötsligt satt armar och ben på rätt ställe.
– Jag hade själv duktiga teckningslärare, som Fritz Sjöström (musiker och konstnär, född i Jukkasjärvi). Det är i teckningen du avslöjar vad du kan. Men tyvärr räknas inte den som konstform längre, säger Sture Berglund när han möter sin elev inför lördagens vernissage.
Även Peter Sundström, till vardags grafisk designer men också akvarellmålare, hade Sture Berglund som lärare (1980-1982).
– Åren i Sunderbyn var de bästa i mitt liv. Sture lärde mig att se, hans bildsyn bär jag med mig. Framförallt metodiken, förmågan att skala av. Stures bilder, med två-tre färgfält, ger mer "punch" i magen, än alla med tusen färger och detaljer.
Läromästaren nickar lätt.
– Ambitionen är att berätta mycket med små medel. När ni blir vuxna förstår ni också, säger Sture Berglund och ler mot sina adepter.
– Men det ena utesluter inte det andra. Ibland vill man ha många färger också, säger Lennart Holmbom, som bland annat ställer ut sina mörkt blåtonade och magiskt belysta oljemålningar, baserade på kvarteren runt Ängesbygården i Svartöstaden.
Sture Berglund har de senaste 20 åren ägnat en stor del av sitt måleri åt Kallfjärden, ytterskärgården söder om Luleå, med öar som Germandön, Rödkallen och Skvalpen.
– Pappa var verksam som säljägare och fiskare. Därför har jag sökt mig ut till skärgården, egentligen ända sedan avslutade utbildningar i Stockholm.
Och den till synes oändliga horisonten finns där, i alla hans akvareller. I en av bilderna lyckas han, med få finstilta penseldrag, gestalta det så kallade "sjörum" som uppstår längs med kusten på vårarna.
– Bottenvikens skärgårdar präglas av dessa sjörum, när det blåser västliga vindar och isarna släpper från stränderna. Säljägarna seglade i passagerna, redan på Medeltiden.
Han lovordar akvarellmåleriets enkelhet.
– Akvareller går så snabbt, nästan som med en kamera. Du tar med små penslar och lådor, och så kan du fånga det här omedelbara.
Snabbheten är också tydlig i Peter Sundströms bilder, delvis abstrakta landskapsakvareller målade under två veckor i nya ateljén hemma i Svartöstaden.
– Jämfört med Sture jobbar jag mer med breda penslar, intuition och tillfälligheter. Men jag har definitivt med mig hans horisonter också, när jag blickar ut över havet, mot Sandön, säger den passionerade akvalleristen.
nils.johansson@norrbottensmedia.se