Under tre dagar möts professionella konstaktörer i Sverige och internationellt för att diskuterar aktuella frågor – i år under temat nätverk och allianser.
– Vi har sett en ökning av konstnätverk, informella och formella under 2010-talet. Det kan vara ett tecken på budgetnedskärningar av statliga, regionala och lokala medel. Det har blivit hårdare i konstvärlden, menar Giorgiana Zachi, samordnare för Statens konstråds samtidskonstuppdrag.
Det är sex år sedan Samtidskonstdagarna arrangerades för första gången. Då med Riksutställningar som arrangör, ett uppdrag som Konstfrämjandet övertog i fjol, innan det nu landat hos Statens konstråd.
– Samtidskonstdagarna möjliggör utveckling och samarbeten mellan de konstorganisationer som arbetar med samtidskonst. Här ges möjlighet till dialog mellan politiker, konstaktörer och konstinstitutioner - ett behov som branschen efterfrågat, menar hon.
Tidigare har de stora städerna i söder varit värdar för dessa dagar, liksom Umeå. Och när konstbranschen nu samlas i Boden är det första gången många av deltagarna besöker norra Sverige.
– Intresset har varit stort, inte minst för den förhandskonferens som Lena Ylipää, konstkonsulent Region Norrbotten anordnade i Kiruna. Tyvärr var det begränsat antal platser, annars hade än fler än de cirka 200 deltagare vi har kommit.
Giorgiana Zachi menar att Boden var det självklara valet när Statens konstråd tog över värdskapet. Hon hänvisar till Kristina Nilsson, kulturchef region Norrbotten som i sitt invigningstal poängterade att; ”Konsten är glödhet i Norrbotten” – med hänvisning till att Lulebiennalen invigs i helgen och att Konstmuseet i Norr invigs nästa torsdag i Kiruna.
– Region Norrbotten har under flera år jobbat målmedvetet med att stärka konstens infrastruktur. Dessutom finns en vana att samarbeta inom konstområdet inom Barentsregionen. Här finns redan upparbetade nätverk, menar hon.
Cornelius Stiefenhofer, konsthallschef Havremagasinet är en av de fem som ingått i programgruppen.
– Jag tror att konstaktörer i söder har mycket att lära av det horisontella samarbetet mellan konstnärer och konstinstitutioner som finns i Barentsområdet. Dessutom finns ett stort nyvaknat intresse för den arktiska konstscenen – inte minst med tanke på klimathotet och den nya geopolitiska utvecklingen. Föreställningen om centrum-periferi har fått en ny innebörd, menar han.
Förutom föreläsningar, panelsamtal och workshops kommer deltagarna även att få delta i en performance-middag på torsdagskvällen för att under fredagen bland annat få en förhandsvisning av Luleåbiennalen.