Men också en historia om ambitionen att återskapa biennalen i Luleå hösten 2018.
– Det hänger på att vi hittar en bra form för genomförandet, säger Åke Broström, kulturchef i Luleå.
Men för att förstå krävs en tillbakablick. Vi skriver år 1991 och konstnärerna Ricky Sandberg och Dan Lestander genomförde, tillsammans med andra medlemmar i konstkollektivet Kilen, den första snöskulpturfestivalen.
– Vi hade mött konstnärer internationellt som jobbade med snö. Det var en aha-upplevelse att förstå att snö kunde ses som ett material för konstnärligt uttryck, inte bara en snömassa att skotta undan vid garageinfarten. Det blev en resa för mig att förstå hur laddat snö och is var som material. Det har satt sina spår i mitt fortsatta konstnärskap, säger Dan Lestander.
Förhållandet till snö och is förändrade inte bara konstnärerna utan också Luleå kommun började förstå potentialen i den långa vintern och andra evenemang där snö var betydelsebärande växte fram tillsammans med dåvarande parkförvaltningen och Hans Englund.
Snöskulpturfestivalerna skapade också internationella kontakter som har gett ringar på vattnet. År 2003 var det dags för den första sommarbiennalen.
– Då arrangerade vi fortfarande snöskulpturfestivaler vartannat år. Det innebär att vi hade en biennal varje halvår. Extremt mycket arbete, säger Ricky Sandberg.
År 2006 beslutades därför att Kilen tillsammans med konsthallen, Norrbottensmuseum och kommunens parkförvaltning skulle genomföra en sommarbiennal vartannat år.
– Kilen var huvudansvarig medan Luleå kommun sponsrade, vilket innebar att vi ganska lätt fick medfinansiärer som Statens kulturråd. Pengar som också försvunnit nu när biennalen inte blivit av sedan år 2013, säger Ricky Sandberg.
Vad som hände var nämligen att flera av de som varit tongivande i konstkollektivet Kilen fått andra arbetsuppgifter och kände att de inte längre hann med att ordna konstbiennaler vartannat år.
– Därför togs beslut att huvudmannaskapet skulle läggas på kommunens institutioner. Sedan har inget hänt. Vi skulle bli kallade till ett möte för att diskutera hur arbetet med konstbiennalen skulle se i framtiden. Vi har inte hört någonting på tre år, säger Ricky Sandberg och Dan Lestander.
De är självklart mycket besvikna över att en konstbiennal som tagit år att bygga upp försvunnit, trots beslut om att den skulle permanentas.
– Dessutom finns pengar avsatta i kommunens budget för just detta ändamål år efter år. Varför händer ingenting?, undrar de.
När Kuriren talar med kommunalrådet Yvonne Stålnacke bekräftar hon att den politiska ambitionen är att konstbiennalen ska återuppstå.
– Det är ett viktigt budskap och pengar finns avsatta för att arrangera en konstbiennal vartannat år. Men det är kulturförvaltningen som äger frågan, säger hon.
Enligt kulturchefen Åke Broström är ambitionen nu att hålla en konstbiennal i Luleå hösten 2018.
– Det blev ingen biennal år 2015 eller 2016 helt enkelt för att institutionerna själva inte klarade av att anordna en konstbiennal inom ordinarie verksamhet. Det fanns ingen som kunde driva arrangemanget när eldsjälarna försvann med sina internationella kontakter. Vi måste hitta en ny form för att förverkliga konstbiennalen, säger han.
Det är konsthallschefen Hans Sundvall som fått i uppdrag att driva frågan om en konstbiennal framåt och han bekräftar också ambitionen att det ska bli en ny biennal hösten 2018. Han menar att det troligen måste anställas en projektledare och det ganska snart.
– Jo det börjar bli ont om tid. Vi lade faktiskt fram ett förslag för en konstbiennal hösten 2016 men fick inte pengar av kulturförvaltningen för att anställa en projektledare då.
Varför?
– Det kan jag inte svara på. Du måste vända dig till Omar Jakobsson, kulturnämndens ordförande.
Enligt Omar Jakobsson fick Hans Sundvall och konsthallen nej till sitt förslag för att det inte innehöll ett utarbetat koncept.
– Därför hoppar vi över en biennal så att det finns tid att arbeta fram en hållbar plattform. Institutionerna måste få tid att formeras, menar han.
Något lite har det dock rört på sig. Åke Broström och en representant från Norrbottens museum, som har haft en mycket turbulent tid bakom sig, har haft ett möte i veckan som varit.
– Museet var positiva men måste givetvis diskutera internt vad de kan bidra med resursmässigt, säger Åke Broström.
Det finns också ett preliminärt datum i början på maj då kommunen planerar att bjuda in till en bredare diskussion tillsammans med medlemmar från Kilen samt länskonstkonsultenten.
– Ambitionen ligger kvar, försäkrar Åke Broström.
Ricky Sandberg och Dan Lestander menar att en av de bättre lösningarna vore att anställa en curator för konstbiennalen 2018.
– Jan-Eric Lundström är ett bra namn. Han har de internationella kontakterna och har gjort det förut, säger Ricky Sandberg.