– Utställningen bjuder på en stor spännvidd vad gäller teknik och uttryck, säger Linda Ekersund som studerar konst vid Sunderby Folkhögskola.

33 elever från Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda och konstlinjen på Sunderbyn folkhögskola medverkar vid den jurybedömda vårsalongen. Alla välkomnades att skicka in tre bidrag vardera och av de drygt 70 verk som lämnades in valde juryn ut cirka 46 verk.

– Vi tänkte främst på vilka verk som fungerar tillsammans och i förhållande till lokalen, säger Magnus Svensson, lärare konstlinjen Sunderby folkhögskola.

Artikelbild

| Oljemålningar. Bror Kaisajuntti medverkar med tre oljemålningar med veraierande motiv.

Tillsammans med Annika Kronqvist, lärare konstlinjen Sverigefinska folkhögskolan och Matilda Eriksson, utställningsproducent Norrbottens museum har han ingått i den jury som valt ut verken till vårsalongen 2018.

– Måleriet dominerar men det finns också ett antal skulpturala och textila verk samt två fotografier och grafik, säger han.

Vid Kurirens besök pågår ännu hängningen av utställningen som i sin tur är en lärorik process för de konststudenter som anmält sitt intresse.

– Hägningen är som ett pussel. Det gäller att hitta rätt färger och rätt ingång i utställningen. Dessutom ska alla verk komma till sin rätt. Då är det betydelsefullt vilka verk som hängs vid varandra så att inget verk ges dominans, säger Nils Bergström.

Artikelbild

| Gris. Nils Bergström ställer ut en gjuten gris vid Folkhögskolornas vårsalong.

Han går första året på yrkesförberedande konstlinjen i Sunderbyn och medverkar med ett verk i form av en gjuten gris.

– Jag är intresserad av det tredimensionella. Har länge gjort smycken i metall men nu fick jag prova på att gjuta andra former. Det kommer jag att fortsätta med i alla fall denna termin, säger han.

Artikelbild

| Lärdom. Att hänga en utställning är en konst i sig menar konststudenterna Linda Ekersund och Eini Lejon Simu. På bild även läraren Magnus Svensson.

Linda Ekersund å sin sida medverkar med en oljemålning av en modell.

– Jag målade den under en krokilektion och har använt palettkniv för att skapa volym till kroppen, säger hon.

Eini Lejon Simu studerar till konstpedagog på Sunderbyn och ställer ut en skulptur vid vårsalongen

– Det är min skulpturala mardröm, för det är en mardröm som gömmer sig under täcket.

Hon menar att hon kanske äntligen hittat sitt uttryck i den skulpturala formen.

– Jag går fjärde året på Sunderbyn och har ännu inte riktigt hittat hem, men tror att skulptur kan vara min väg, säger hon.

Fotnot: Folkhögskolornas vårsalong 2018 har vernissage onsdag den 11 april kl 18. Utställningen pågår till och med 3 juni på Norrbottens museum i Luleå.