Sedan hösten 2014 har bönderna fått ett pris som ligger 30 till 40 procent högre jämfört med sina europeiska konkurrenter. Efterfrågan på svenskt kött är en anledning, menar Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
– Det är naturligtvis positivt att svenskt kött börjar efterfrågas i större utsträckning. Köttkonsumtionen har gått uppåt under ett antal år men samtidigt har svensk köttproduktion gått ner, säger Mats Granath, regionchef LRF Västerbotten och Norrbotten.
Konsumenterna är mer medvetna om de mervärden som är kopplade till svensk djuruppfödning och köttproduktion.
– Man inser att landskapet i Norrbotten hålls öppet av betande djur och att det skapar arbete här uppe och ger mindre klimatpåverkan, säger Mats Granath.
År 2015 fanns ungefär 10 000 nötkreatur i Norrbotten. Men en stor del av köttet importeras från andra länder.
– Man ska veta att man använder 14 gånger mer antibiotika i Tyskland än i Sverige. Vi har som tradition att behandla sjuka djur medan man i andra länder använder antibiotika i förebyggande syfte.
Kjell Nilsson är köttproducent i Selet utanför Luleå, som säljer direkt till butiker, restauranger och privatpersoner. Han säger att köttbönder får betydligt bättre betalt nu än för några år sedan:
–Det finns ett otroligt sug efter närproducerat och ekologiskt kött.
Men han menar också att köttproducenterna måste ha en unik produkt för att locka konsumenterna, i hans fall är produkterna KRAV-märkta.
– Om man kan nischa sig, vilket inte alla kan, då kan man också ta bättre betalt. Jag brukar säga som så, det man stoppar i magen finns det ingen ångerrätt på, man ska veta vad man äter, säger han.